Petostruko ubistvo u Žitištu kod Zrenjanina, više od 20 ranjenih

Ljubomorni muž kalašnjikovim ubio suprugu i još četiri osobe, a 22 ranio u kafiću u Žitištu. Najmanje osmoro u teškom stanju. Među povređenima najmanje troje maloletnika. Ubica uhapšen. Petostruko ubistvo izvršeno ilegalnim oružjem, kaže ministar Nebojša Stefanović i dodaje da ništa nije ukazivalo da bi 38-godišnji Siniša Zlatić mogao da učini ovako nešto. Obezbeđena psihološka pomoć porodicama stradalih.

Noćas, oko 01.40 u mestu Žitište kod Zrenjanina, u kafiću "Makijato", dogodilo se teško ubistvo u kojem je život izgubilo petoro građana, a 22 je ranjeno, saopštio je MUP. Stradali su V. K. iz Ravnog Topolovca, V. M, S. J. i D. Z. iz Žitišta i J. P. iz Banatskog Karađorđeva.

Siniša Zlatić (1978), koji je sedeo u kafiću, videvši svoju suprugu, sa kojom je imao pokrenutu brakorazvodnu parnicu, izašao je iz objekta da bi se ubrzo vratio sa puškom.

Zlatić je upao u kafić gde je bilo stotinu ljudi i ispalio više hitaca iz automatskog oružja, kalašnjikova, i tom prilikom ubio je svoju suprugu i još jednu žensku osobu, najverovatnije njenu prijateljicu. Nakon toga je nastavio da puca po građanima koji su se u tom trenutku nalazili u kafiću.

Mladić koji se nalazio u kafiću u trenutku pucnjave kaže da se sve desilo iznenadno.

"Dečko je izvadio automatsku pušku, odjednom je krenula pucnjava - tri puta u vazduh. Mi smo mislili kao da neko petarde baca. Mene je neko bacio na zemlju, jedna devojka je pala pored mene, druga isto pade, ranjena. To je opšti haos bio, odjednom. To ni u filmovima nema", rekao je mladić.

Policija je uhapsila Sinišu Zlatića, a odmah su stigle i medicinske ekipe.

Od pet žrtava, dve žene su preminule na licu mesta, a tri muškarca su podlegli povredama u zrenjaninskoj bolnici.

U pucnjavi su povređene najmanje 22 osobe, mada se neki od onih koji su se zatekli u kafiću nisu javili lekaru, te je moguće da u toku dana poraste broj ranjenih.

Povređeni su zbrinuti u zrenjaninskoj bolnici. Načelnik Hirurgije Aleksandar Ognjenović kaže za RTS da je operisano ukupno osam osoba.

Prethodno je direktorka bolnice Gordana Kozlovački rekla da je u toku noći obavljeno sedam operacija i da je svih sedmoro operisanih u teškom stanju.

"Kroz dijagnostičku proceduru i zbrinjavanje u isto vreme prošla su 22 pacijenta. Kod šestoro su konstatovane srednje teške i lakše telesne povrede, sve iz vatrenog oružja, a kod ostalih teške telesne povrede", kaže direktorka Zrenjaninske bolnice Gordana Kozlovački.

Troje povređenih upućeno je u Klinički centar Vojvodine, jedna osoba na kliniku u Sremskoj Kamenici, dok su dve osobe prebačene u Klinički centar Srbije.

U međuvremenu, RTS-u je potvrđeno da su dve teško povređene osobe na intenzivnoj nezi Urgentnog centra u Beogradu.

Devojka koja je sa prostrelnom ranom primljena na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici podvrgnuta je operaciji, javlja RTV.

Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković kaže da je jedna ranjena osoba u teškom stanju i da je smeštena u Klinički centar Vojvodine. Dodaje da je u zrenjaninskoj bolnici hospitalizovano 14 osoba.

"Svih 14 povređenih koji su smešteni u Zrenjaninu su u stabilnom zdravstvenom stanju, dva lica koja su smeštena u KC Srbije u Beogradu su operisana i nisu životno ugrožena, od tri lica smeštena u KC u Novom Sadu dva su operisana i stanje im je stabilno, dok je treće lice u teškom zdravstvenom stanju, a povređeni koji je smešten u Sremskoj Kamenici, takođe, je van životne opasnosti", rekao je Gojković. 

Nakon ukazane lekarske pomoći u Zrenjaninu, šest osoba je pušteno na kućno lečenje. Bolnica funkcioniše po principu ratne hirurgije, javlja dopisnik RTS-a.

Kako RTS saznaje, među povređenima je najmanje troje maloletnih.

Predsednik Opštine Žitište Mitar Vučurević kaže za RTS da su lokalni čelnici obišli ranjene u zrenjaninskoj bolnici, kao i da su svi van životne opasnosti i da se dobro osećaju.

Najavljuje da će početi da obilaze porodice nastradalih i povređenih, kao i da će im opština pružiti svu potrebnu, uključujući i psihološku pomoć.

I pokrajinska vlada obećala je da će u narednim danima pomoći porodicama nastradalih. 

Povređene u zrenjaninskoj bolnici obišao je ministar zdravlja Zoran Lončar.

Motiv najverovatnije ljubomora

Još nema informacija o motivu ubistva, ali se pretpostavlja da se radi o nesuglasicama u porodici, to jest o ljubomori i propalom braku. Meštani kažu da su se Siniša Zlatić i njegova supruga rastali pre oko šest meseci.

Otac ubijene D. Z.  Sveto Savanović, kaže da su njenog muža prijavljivali Centru za socijalni rad, posebno pre razvoda.

"I tako je izigravao finog, kako da ti kažem, spolja je finog izigravao, a ovamo, kako da ti kažem jednoga nasilnika. Mi smo to prijavljivali i kad je došlo do razvoda, mi smo slavili taj dan", kaže Savanović.

Do ubistva je došlo tokom tradicionalne manifestacije "Pile fest".

Očevici kažu da su čuli pucnjavu i da ih je u kafiću zatekao tragičan prizor.

"Ja i sin smo strčali dole, a stariji je radio za šankom. Jedna žena leži, verovatno je već bila mrtva. Jednoj devojčici dečak drži glavu na krilu... Došla je Hitna pomoć, pokušali su reanimaciju ali izgleda da nije uspelo", rekao je jedan od očevidaca.

"Čovek sa kalašnjikovim jednostavno je počeo da puca po ljudima. Stampedo je krenuo, izašli svi napolje", kaže Zoran Filipović, muzičar u kafiću.

"Mi smo mislili da neko petarde baca i odjednom samo mene je neko bacio na zemlju. Drugar mi padne, pogodio ga, ranjen je. To je opšti haos bio", kaže očevidac Svetozar Manojlović.

Meštanin koji dobro poznaje napadača kaže da je on bio tih i miran i da verovatno nije mogao da podnese rastanak sa suprugom, sa kojom ima sina.

"Živeli su odvojeno, slagali su se dobro što se tiče deteta, dete je išlo kod oca i kod majke, nikakvih problema nije bilo. On je radio kod rođenog brata, u agenciji za registraciju putničkih vozila", kaže meštanin.

U Žitištu se moglo saznati da je u kući izvršioca pronađeno još oružja, što policija nije potvrdila, ali i da je nagoveštavao da ovako nešto namerava učiniti.

"Da li je prokomentarisao i nešto, pobiće on. Da li je to vezano za suprugu i što se desilo, desilo. Otišao, uzeo automatsku pušku i došao sa toga mesta odakle je redom kosio", kaže vlasnik kafića "Makijato" Ljubomir Milinović.

Pripadnici policije i dalje istražuju objekat, a na lice mesta je došao i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović koji je rekao da je osumnjičeni pucao iz automatskog oružja koje je ilegalno posedovao, ali da je situacija bila potpuno neočekivana i da nije bilo nikakvih naznaka koje bi ukazivale na tragediju.

Slična višestruka ubistva događala su se i prethodnih godina u Srbiji.

Nakon noćašnje tragedije, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost zatražilo je od policije da pojača kontrolu naoružanja u posedu građana.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво