Kraj drame ispred Ministarstva odbrane

Major Vojske Srbije Danilo Mladenović pretio je da će se zapaliti ispred Ministarstva odbrane. Pošto je dogovoreno da se u četvrtak raspravlja o njegovom slučaju, major je odustao od suicidne namere i otišao kući. Ministarstvo odbrane navodi da je Mladenović zahtevao različita radna mesta dok za neka od njih nije imao kvalifikacije.

20.20 - Okončana drama ispred Ministarstva, dogovoreno da se u četvrtak raspravlja o slučaju majora koji je pretio da će se zapaliti. Na licu mesta bili su i predstavnici sindikata.

19.25 - Ministarstvo odbrane je saopštilo da uz svu dobru volju pretpostavljenih da majora po normativno-pravnoj regulativi postave na mesto adekvatno činu i struci, a to je mesto majora fizijatra, Mladenović je menjao svoje zahteve. 

19.00 - Major Mladenović je rekao da će ostati ispred zgrade Ministarstva odbrane dok ga ne primi neko od nadležnih.

18.15 - Major je rekao da je protestovao već nekoliko dana ispred Ministarstva, i da je sinoć odveden na VMA, ali da se vratio ispred zgrade odlučan da istraje u svojim namerama. 

18.00 - U toku pregovori medicinskog osoblja i policije sa vojnikom.

Pripadnik Vojske Srbije pretio je da će se politi benzinom i zapaliti jer je nezadovoljan odnosom Vojske prema njemu i zato što nije unapređen. Posle dogovora da će se u četvrtak raspravljati o njegovom slučaju, major je otišao kući.

Major Danilo Mladenović je vojni lekar iz Niša, koji je u sudskom sporu sa Ministarstvom odbrane oko čina i mesta na koje treba da bude raspoređen. Tvrdi da je sud doneo nekoliko presuda u njegovu korist.

Ministarstvo odbrane je ranije saopštilo da ispred zgrade Ministarstva sedi major koji se polio benzinom, uz pretnju da će se zapaliti.

Na licu mesta bili su medicinsko osoblje i policija. Psiholozi i pregovarači su razgovarali s njim, dok je vojska obezbeđivala mesto.

Ministarstvo odbrane je povodom tog incidenta saopštilo da je major dr Danilo Mladenović, fizijatar na dužnosti u Vojnoj bolnici Niš, prvobitno podneo zahtev da bude postavljen na formacijsko mesto potpukovnika u Odeljenju za infektivne bolesti VB Niš.

Reč je o mestu načelnika Odeljenja – lekara specijaliste infektivnih bolesti. Postavljenje fizijatra na formacijsko mesto infektologa sa stručne strane ne može biti opravdano nijednim razlogom s obzirom na to da te dve specijalnosti nemaju nikakvih zajedničkih tačaka, navelo je Ministarstvo.

Posebno se mora uzeti u obzir i činjenica da je reč o mestu načelnika Odeljenja za infektivne bolesti, koji pored redovnog angažovanja treba da organizuje, kontroliše i bude odgovoran za rad te službe u VB Niš, ističe se u saopštenju.

Bez obzira na činjenice, kako se dodaje, sa majorom Mladenovićem je razgovarano desetinu puta, počev od upravnika VB Niš, preko načelnika Uprave za vojno zdravstvo MO, pa sve do Kabineta ministra odbrane i ministra odbrane lično.

Uz svu dobru volju pretpostavljenih starešina da ga po normativno-pravnoj regulativi postave na mesto adekvatno činu i struci, a to je mesto majora fizijatra, Mladenović je menjao svoje zahteve.

Prema poslednjem zahtevu, Mladenović traži da bude postavljen na mesto potpukovnika fizijatra, na način koji nije svojstven oficiru Vojske Srbije i pripadniku Ministarstva odbrane, koji nosi uniformu.

Pored svega navedenog, Mladenović je od ministra odbrane tražio i da se realizuje rešenje o naknadi dela troškova za zakup stana (takozvani uvećani troškovi stanovanja) u iznosu koji pripada licu koje ima dvoje dece. Međutim, deca su pripala majci i žive sa majkom, te je i taj njegov zahtev pravno neosnovan, dodaje Ministarstvo odbrane.

Istorija ovog slučaja datira još od 2012. godine, u kojoj su sem pretpostavljenih starešina i pravnika, uključeni i psiholozi i psihijatri, koji su, takođe, razgovarali sa njim, napominje se u saopštenju.

"Uz maksimalno uvažavanje svakog pojedinačnog slučaja poput dr Mladenovića i nastojanja svih činilaca u sistemu odbrane na rešavanju ovakvih ili sličnih pitanja, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije žale za svakim narušavanjem ugleda i dostojanstva vojničke profesije i uniforme", dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво