Sudski epilog u aferi "Pasoš"

Šest godina posle afere sa fiktivnim boravištima i prebivalištima kosovskih Albanaca u nekim opštinama na jugu Srbije, pojedini sudski procesi su završeni. Viši sud u Prokuplju oslobodio je optužbi dvojicu policajaca iz Merošine, a optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Nišu, 13 osoba se tereti za povezanost sa Albancima sa Kosmeta koji su mimo zakona dobili biometrijske pasoše i lične karte Republike Srbije.

Organizovana grupa je od 2009. godine kosovskim Albancima, po ubrzanom postupku, pribavljala izvode iz knjige rođenih, dokaze o državljanstvu, potvrde o fiktivnom prebivalištu, putne i lične isprave, uzimajući za te usluge novac, tehniku, nakit, parfeme, vaučere za letovanja.

Među optuženima većina su radnici MUP-a Srbije, policijskih uprava u Prištini, Vranju, Beogradu. Ima i penzionisanih policajaca, matičara, ali i preduzetnika.

U telefonskim porukama upućenim osumnjičenom, davani su saveti i uputstva da sakrije novac dobijen izvršenjem krivičnog dela trgovina uticajem, u iznosu od 50.000 evra, kao i dokumentaciju osoba albanske nacionalnosti.

Od četiri procesuirana policajca u Merošini, dvojica su pred sudom dokazala nevinost, ali su u međuvremenu, zbog, kako se navodi, bezbednosnih smetnji, jedini otpušteni s posla.

Bivši policajac iz Merošine Dragan Kocić rekao je da posle pet i po godina ne može da shvati zašto je dobio otkaz. "Iz bezbednosnih smetnji kažu, pa kome sam ja to zasmetao?", dodaje Kocić.

Radivoje Radenković, takođe bivši policajac iz Merošine, navodi da su podneli MUP-u predlog za ponavljanje postupka, ali administracija ćuti, ništa nisu odgovorili.

Za pet godina, niškoj PU podneta su 1.392 zahteva za prijavu prebivališta i oko hiljadu i po zahteva za boravište lica sa područja Kosmeta. U selima blizu Merošine u kojima su Albanci prijavljivani, o tome nerado govore.

"Ko bi pisao nešto da nije tako, da sam sebi napravi problem. Uostalom, za to postoje i dokazi jer su oni podnosili zahteve policijskim stanicama", kaže Kocić.

U MUP-u Srbije kažu da su dvojica optuženih policajaca u međuvremenu penzionisana, a da četvoro njih i dalje radi u policiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво