Poginulo pet slovačkih i čeških turista u nesreći kod Aleksinca

Pet osoba je poginulo, a 26 je povređeno kada je slovački autobus sa turistima sleteo sa kolovoza na auto-putu Beograd–Niš kod Aleksinca. Po povređene putnike je došao slovački avion a delegaciju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Slovačke Robert Kalinak. Avion je poleteo za Slovačku a u Nišu su zbog težine povreda ostale dve putnice. Vozač autobusa razgovarao sa tužiocem. (Všetky informácie môžete dostať na telefónnom čísle: +381 11 222 3801)

Nesreća se dogodila noćas posle 3.30 na delu auto-puta kod sela Bobovište, kilometar od skretanja za Aleksinačke Rudnike, u smeru ka Beogradu. Poginulo je troje turista iz Slovačke i dve Čehinje.

U slovačkom autobusu koji se vraćao sa Krfa bilo je 29 putnika, među kojima su uglavnom stariji bračni parovi kao i dvojica vozača. Najmlađi putnik ima 15 godina i zbrinut je u niškom Kliničkom centru.

Direktor Urgentnog centra u Nišu Miodrag Lazić kaže da je kod njih primljeno 16 povređenih, od kojih jedan teže, a 12 se vode kao lakše povređeni.

U aleksinačku bolnicu primljeno je osmoro povređenih, koji su kasnije prebačeni u Niš kako bi svi povređeni putnici bili na jednom mestu. 

Načelnik bolnice u Aleksincu istakao je da su kod dva pacijenta konstatovane teže telesne povrede. Vozač autobusa ima prelom ruke.

Portparolka češkog MIP-a Mihaela Lagronova rekla je da je, osim dve poginule Čehinje, povređeno još osmoro Čeha, te da su povrede lakše i da nikome od njih nije ugrožen život.

Kako RTS saznaje, Slovačka je poslala avion po povređene putnike. Slovačku delegaciju je predvodio ministar unutrašnjih poslova Slovačke Robert Kalinak.

On je zahvalio Ministarstvima zdravlja i unutrašnjih poslova Srbije, kao i svima koji su povređenima pritekli u pomoć. Avion sa povređenim putnicima je odleteo za Slovačku a u Nišu su zbog težine povreda ostale dve putnice. Sa njima će biti i slovački medicinski tim.

Slovački premijer Robert Fico uputio je saučešće porodicama nastradalih putnika.

"U kontaktu sam sa mojim kolegama iz srpske ambasade kako bismo dogovorili pomoć ako zatreba", napisao je Fico na svom Fejsbuk profilu.

I slovački predsednik Andrej Kiska izrazio je duboko žaljenje zbog nesreće slovačkog autobusa.

"To je izuzetno tužno. Ljudi su se vraćali sa odmora, radovali se povratku kući i dogodila se takva tragedija. Svima nam je jako, jako žao zbog toga", rekao je on, prenosi TASR.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar obišao je u Nišu povređene turiste i rekao da će svima biti obezbeđen smeštaj i ishrana dok se ne steknu uslovi da otputuju u svoju zemlju.

Dodao je da su svi kapaciteti države angažovani kako bi situacija bila što pre prevaziđena i da bi se pomoglo unesrećenim turistima.

Vozač ili suvozač autobusa razgovarao je sa policijom i tužiocem. Za sada su pronađena dokumenta, a više informacija se očekuje kada se završi uviđaj.

"Uzroci nesreće se još utvrđuju. Činjenica je da se nesreća dogodila na ravnom delu puta i da nije bilo ometanja autobusa od strane drugog vozila", rekao je načelnik Policijske uprave u Nišu Ninoslav Mitić nakon obilaska slovačkih i čeških putnika u niškom Kliničkom centru. 

Lekari u Aleksincu navode da je najveći problem bilo nepoznavanje jezika i teže sporazumevanje sa putnicima.

Zahvaljujući Slovacima koji žive u Aleksincu, saznalo se da su povređeni spavali u toku nesreće i da se žale uglavnom na bolove u nogama.

Jedan Aleksinčanin se ponudio da obezbedi sve što je potrebno od opreme i besplatan prevoz pogrebnih ostataka do aerodroma. Građani Aleksinca se javljaju i dolaze u bolnicu da daju krv.

Ambasadorka Slovačke iz Beograda i konzulka češke ambasade obišli su putnike, a kasnije su obišli i Klinički centar u Nišu. U Nišu su takođe bile i ekipe češke i slovačke nacionalne televizije. 

Na mestu nesreće mašine su izvukle autobus.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво