Slučaj Beko, oslobađajuća presuda za Maju Adrovac

Viši sud u Beogradu oslobodio je zbog nedostatka dokaza Maju Adrovac od optužbi da je pomogla N. N. osobi u pokušaju ubistva biznismena Milana Beka u novembru 2014. godine.

Istom odlukom sud je Maji Adrovac ukinuo kućni pritvor uz elektronski nadzor u kojem je bila od kraja aprila, dok je prethodnih devet i po meseci bila u klasičnom pritvoru.

Više javno tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu na tu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Sudija Svetlana Aleksić rekla je da tužilaštvo nije dokazalo da je Maja Adrovac izvršila krivično delo za koje je tereti – teško ubistvo u pokušaju izvršeno pomaganjem.

Prema rečima sudije, DNK tragovi nađeni na čaurama ispaljenim na Beka nisu bili dovoljni da ubede veće da je Maja Adrovac pomogla N. N. izvršiocu i dala mu sredstvo izvršenja (metke).

Za krivično delo za koje se tereti sud smatra da je potrebno da je optužena imala "svest o zajedničkom delovanju sa N. N. izvršiocem", navela je sudija Aleksić napominjući da tužilaštvo to nije dokazalo.

Nakon presude, branilac Maje Adrovac, Dalibor Katančević, rekao je da je zadovoljan presudom, jer je sud prihvatio stav odbrane da nema nijednog dokaza da je Maja pomagala N. N. izvršiocu.

Očekuje da će se tužilaštvo žaliti na presudu, ali da će Apelacioni sud potvrditi oslobađajuću presudu.

Beko nije prisustvovao današnjim završnim rečima, kao ni izricanju presude, a nije ni njegov punomoćnik, advokat Zdenko Tomanović.

Beko, koji je prilikom napada zadobio teške telesne povrede, inače nije prepoznao Maju Adrovac kao napadača, a tokom postupka je tražio da se otkriju nalogodavci i izvršioci napada na njega.

Optužnicom se Maji Adrovac na teret stavlja da je "neutvrđenog dana tokom 2014. godine, sa umišljajem pomogla N. N. osobi u izvršenju krivičnog dela".

Ona je, navodi se u optužnici, "nepoznatom izvršiocu stavila na raspolaganje municiju koja se koristi za pištolje marke "sig sauer" model P-210 i "zbrojovka 75", i tako omogućila da je koristi što je i učinio kada je s umišljajem pokušao da ubije Milana Beka".

Pokušaj ubistva Beka dogodio se 14. novembra 2014. godine u popodnevnim časovima ispred njegove kuće u Beogradu, kad je na njega ispaljeno više hitaca.

Mediji su preneli ranije da su na mestu pokušaja ubistva Beka pronađene četiri čaure metka PPU 9 mm "luger", kao i da je to municija domaće proizvodnje koju koriste "sig sauer" i "zbrojovka" i da se proizvodi u fabrici "Prvi partizan" u Užicu.

Maja Adrovac je supruga i majka dvoje dece Ivana Adrovca, koji je nedavno uhapšen u Švajcarskoj zbog više drugih krivičnih dela.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво