Danas: Tribunal traži da UN reaguju ako Srbija ne isporuči radikale

Ukoliko Srbija uskoro Haškom tribunalu ne isporuči predstavnike Srpske radikalne stranke – Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića, koji su optuženi za nepoštovanje tog suda, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija morao bi hitno da pronađe rešenje za slučaj troje radikala kako bi taj predmet bio gotov pre novembra 2017, za kada je planirano da Haški sud završi sa radom, piše beogradski dnevnik "Danas".

To u svom najnovijem šestomesečnom izveštaju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u koji je taj list imao uvid, navodi predsednik Haškog tribunala Karmel Ađus, a koji će danas, zajedno sa izveštajem glavnog tužioca Tribunala Serža Bramerca, biti predstavljen u Njujorku.

I u Bramercovom izveštaju se ističe da Srbija nije ispunila svoje obaveze prema Tribunalu i izručila "troje optuženih", i naglašava da se "Tužilaštvo nada da će se ova situacija hitno rešiti kako bi se Srbija vratila na status pune saradnje".

Sudija Ađus objašnjava SB UN da su Radeta, Jojić i Ostojić optuženi za nepoštovanje Tribunala jer su zastrašivali svedoke u predmetu lidera SRS-a Vojislava Šešelja. Nalog za hapšenje troje radikala izdat je 19. januara 2015, a sve do 1. decembra prošle godine postupak je bio poverljiv.

Kako Danas prenosi, sudija Ađus ističe da nije moguće proceniti koliko bi pred Tribunalom mogao da traje taj postupak sve dok Srbija ne izruči optužene kako bi mogla da počne pretpretresna faza.

"U tom smislu, Tribunal poziva Srbiju da ispuni svoje obaveze prema članu 29 Statuta. Međutim, ukoliko se nalozi za hapšenje uskoro ne izvrše, možda će biti potrebno da SB hitno razgovara o rešenju koje bi omogućilo da se ovaj slučaj završi pre novembra 2017. godine", ukazuje sudija Ađus u svom izveštaju, prenosi beogradski dnevnik.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво