Prijave za N. N. lice zbog povrede tajnosti Buhinog suđenja

Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je krivične prijave protiv N. N. lica zbog sumnje da je sa suđenja Ljubiši Buhi Čumetu, sa kojeg je isključena javnost, neovlašćeno prosleđivalo informacije medijima koji su ih javno objavili.

Krivična prijava je podneta na današnjem suđenju Buhi, u delu pretresa koji je bio javan, nakon čega je javnost ponovo isključena radi ispitivanja svedoka Miljana Ljubenovića policijskog službenika u obezbeđenju Buhine supruge Ivane Buhe.

Tužilaštvo smatra da je N. N. lice izvršilo više krivičnih dela povreda tajnosti postupka, jer je neovlašćeno otkrilo informacije koje je saznalo u postupku protiv Buhe i Stevana Petoševića.

Ove navode ispitaće Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu.

U prilog svojim tvrdnjama zamenik tužioca je citirao brojne medijske objave, mahom u beogradskim tabloidima, koje su počele 7. marta, nakon isključenja javnosti.

Sud je naime radi zaštite privatnosti Ivane Buhe i deteta koje ima sa Ljubišom Buhom usvojio predlog da se tokom njenog ispitivanja, koje je trajalo čak nekoliko glavnih pretresa, javnost isključi.

Isključenje javnosti tokom isptitivanja Ljubenovića sud je odredio jer kao policijski službenik obavlja poslove od posebnog interesa za nacionalnu bezbednost, kao i da je za uspešno i efikasno obavljanje tih poslova neophodno da identitet pripadnika njegove jedinice, službena zaduženja i unutrašnja organizacija i metodologija postupanja, budu zaštićeni od javnosti.

Sledeće suđenje, koje će takođe biti zatovreno za javnost, zakazano je za 9. jun.

Buha (51) se u ovom slučaju tereti za više kriičnih dela, za koja ga je prijavila policiji još uvek zakonita supruga, Ivana Buha.

Bivši svedok saradnik u procesima protiv "Zemunskog klana" i za ubistvo premijera Zorana Đinđića, još uvek je u pritvoru i optužen je zbog sumnje da je supruzi poklonio ukradeni "ferari spajder" sa "prekucanim" brojevima na šasiji, vredan oko 150.000 evra i da mu je u tome pomogao vlasnik auto-servisa "Vest" iz Surčina Stevan Petošević.

Buha se takođe tereti za ugrožavanje sigurnosti supruge i pripadnika policije koji je u njenom obezbeđenju Milana Ljubenovića, kao i da je ometao istragu prikrivanjem dokaza i uticajem na svedoke.

Prema optužnici, Buha je kupio kradenog ferarija od nepoznatog prodavca za 25.000 evra i tražio od Petoševića da zameni švajcarske tablice za sirijske i prekuca broj motora i šasije.

Takođe i da je iz zatvora supruzi upućivao pretnje tražeći od nje da povuče iskaz kojim ga optužuje.

Na teret mu se stavlja pet krivičnih dela: falsifikovanje, prikrivanje, ugrožavanje sigurnosti i sprečavanje i ometanje dokazivanja, a tušilaštvo je predložilo sudu da Buhu osudi na šest i po godina zatvora.

Petošević se tereti za krivično delo posebni slučajevi falsifikovanja isprava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво