Naložženo ponovno razmatranje vraćanja pasošša Mišškoviću

Apelacioni sud u Beogradu naložio je Specijalnom sudu da ponovo odluči o zabrani napuštanja boravišta, uz privremeno oduzimanje pasoša vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću, ukinuvši rešenje Specijalnog suda kojim su mu te mere 5. maja produžene za još tri meseca.

Tom odlukom Miškoviću nije vraćen pasoš, ali je usvojena žalba njegovog branioca, jer ukinuto reššenje, prema stavu Apelacionog suda sadržži "bitnu povredu odredaba krivičnog postupka", rekla je za Tanjug portparolka suda Mirjana Piljić.

Sud smatra da su razlozi za produžženje primene mere zabrane napušštanja boraviššta uz privremeno oduzimanje putne isprave nejasni i protivurečni, dodala je ona.

Mišškoviću je nakon izlaska iz sedmomesečnog pritvora uz jemstvo od 12 miliona evra u gotovini izrečena mera zabrane napuštanja boraviššta bez odobrenja suda i oduzet mu je pasoš.

U svojoj odluci Apelacioni sud je ocenio da Specijalni sud nije dao dovoljno jasne i neprotivurečne razloge za odluku da Miškoviću za još tri meseca produžži pomenute mere, kao i da mu nisu jasni razlozi zaššto se odlučio da „kumulativno primeni“ čak tri procesne mere, od kojih je jemstvo od 12 miliona evra stroža mera za obezbeđenje njegovog prisustva.

U reššenju Apelacionog suda, podseća se da su Mišškoviću mere za obezbeđenje prisustva okrivljenog produžavane zbog optužžbe da je sa grupom okrivljenih ošštetio preduzeća za puteve, kao i da su u međuvremenu saokrivljeni oslobođeni te optužbe.

„Pri činjenici da iz spisa predmeta proizilazi da se Miššković odazivao na pozive suda, da je pristupio na svaki glavni pretres, a da je izostanke zbog bolesti opravdao verodostojnom dokumentacijom, kao i da je tokom trajanja krivičnog postupka dva puta boravio u inostranstvu i da se oba puta u skladu sa nalogom suda vratio u Srbiju i vratio putnu ispravu, nejasni su razlozi koje prvostepeni sud daje zaključak da i dalje postoji isti stepen opasnosti od njegovog skrivanja i bekstva“, naveo je Apelacioni sud.

Isti sud je napomenuo da "svako meššanje držžave u ostvarivanje ljudskih prava mora biti realno, opravdano i svedeno na najmanju moguću i potrebnu meru", kao i da mere koje služže za obezbeđenje prisustva okrivljenog tokom krivičnog postupka moraju biti isključivo u toj funkciji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво