EK analizira odluku o neizručivanju troje radikala Hagu

Iako u Evropskoj komisiji najavljuju analizu odluke Viššeg suda u Beogradu o neizručivanju troje funkcionera Srpske radikalne stranke Tribunalu u Hagu, očekivanje Brisela i dalje je nepromenjeno - doći do konsenzusa među zemljama članicama i ššto pre otvoriti poglavlje 23. u pregovorima sa Srbijom, rečeno je Tanjugu u u Evropskoj komisiji.

Povodom informacije o odluci Viššeg suda u Beogradu o nepostojanju uslova za izručenje troje prvnih savetnika Vojislava ŠŠešešlja Hagu, u Evropskoj komisiji podsećaju da postoji obaveza Srbije za punom saranjom sa Tribunalom.

Dodaje se da se ta saradnja redovno procenjuje, a zaključci iznose u godiššnjem izvešštaju o napretku zemlje u procesu evrointegracija.

"Mi podržžavamo rad Tribunala i jasan je našš stav povodom pune saradnje. Isto tako sud mora da samostalno obavlja svoj posao“, objaššnjava portparolka Evropske komisije", Maja Kocijančič.

Ona je u izjavi za Tanjug ponovila se kontakti i rad među zemljama članicama nastavljaju i da ”Evropska komisija očekuje otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom čim se postigne neophodni konsenzus.”

U Evropskoj komisiji kažžu da se radi sa ”jasnom idejom i da svi napori idu u pravcu da se nova poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU otvore ššto pre”. Istovremeno u Briselu se ne navodi mogući vremenski okvir niti procenjuje da li je nastojanje Holandije, kao predsedvajuće Savetom EU, da poglavlja 23 i 24 budu otvorena do kraja juna, i dalje ostvarljivo.

U diplomatskim izvorima Evropskoj komisiji i danas ponavljaju zahtevi Hrvatske, kojima se blokira otvranje poglavlja 23, nisu prihvatljivi niti Evropska komisija” modifikuje” svoj stav prema nekom od tih pitanja, kako je nedavno bilo reči u nemačkim medijima.

Ponavlja se tako ocena da pitanje generalne jurisdikcije ne postoji kao EU kriterijum, da se prava nacionalnih manjina moraju jasno pošštovati, ali i urediti u bilateralnim kontaktima dve zemlje.

Kada je reč o trećem zahtevu Hrvatske, za punom saradnjom Srbije sa Tribunalom u Hagu, u Evropskoj komisiji kažžu da je njihova procena ostvarene pune saradnje navedena u godiššnjem izvešštaju u napretku Srbije.

Istovremeno u Briselu se dodaje da Hrvatska nikada nije zvanično precizirala da se njeni zahtevi o punoj saradnji Srbije sa Hagom zasnivaju na hapššenju i izručenju troje pripadnika Srpske radikalne stranke.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара