Slučaj Ćuruvija, Simatović izostao sa suđenja

Nekadašnji zamenik načelnika Resora državne bezbednosti Franko Simatović izostao je sa suđenja optuženim pripadnicima te službe za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije jer nije primio poziv za svedočenje. Saslušan Dragan Jončić, koji je bio šef Odeljenja za presretanje komunikacija u DB-u.

Sud je, kako je saopšteno na današnjem suđenju, pokušao Simatoviću da uruči poziv 27. aprila, preko sudskog dostavljača, ali na vratima njegovog stana nije pisalo ime, te da stoga poziv nije mogao da mu bude dostavljen.

Novo uručenje je pokušano 10. maja, ali je tada poziv odbila da primi žena koja čuva njegovo dete, te je sudski dostavljač kovertu ubacio u poštansko sanduče.

Advokat porodice Ćuruvije kaže da to što se u Hagu vodi postupak protiv Simatovića ne znači da on ne treba da se odazove na poziv domaćeg suda.

"On naravno ima obavezu da pristupi sudu pa se onda kod ovog suda može opravdati time da ima pravo da ne daje iskaz kao svedok, mislim da se radi o nekorktnom ponašanju. Sudija je konstatovala da je on odbio da primi poziv, tužilac ne znam iz kojih razloga nije preldožio da se Simatović privede što ima po zakonu pravo da traži", kaže advokat porodice Ćuruvija Slobodan Ružić.

U sudu je svedočio nekadašnji Simatovićev kolega iz DB-a koji je rekao da nema nikakvih saznanja o ubistvu Slavka Ćuruvije. Advokati optuženih smatraju da se pozivanjem takvih svedoka proces odugovlači. Tužilac odgovara da su pristrasni.

Tužilac Milenko Mandić je rekao da su advokati na pripremnom ročištu predlagali saslušanje između 50 i 100 funkcionera tadašnje vlasti kao i da oni na suđenju postavljaju bezbroj pitanja.

"Sećate se kada su optuženi uhapšeni, bilo je imamo nove dokaze imamo novog svedoka Legiju, imamo svedoke braću Simoviće. Zaštićenog svedoka Bagzija, onda ovaj Suvajdžić, ako su to ključni svedoci dajte onda prvo te svedoke", rekla je advokat optuženih Radonjića i Romića Zora Dobričanin Nikodinović.

I zastupnici Ćuruvijine porodice smatraju da treba prvo da se saslušaju najvažniji svedoci, ali da je konačna odluka na sudu. Sudija Snežana Jovanović kaže da su sudu svi svedoci jednako važnosti.

"Sud će svedoke saslušati onim redom kako bude odlučio. Ništa nije nasumice, već ima svoju nit. Svedoci su tako grupisani da se lakše prati i što više sazna", objasnila je sudija Snežana Jovanović.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef DB-a Radomir Marković, šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik tog centra Ratko Romić, dok je Miroslav Kurak, koji se tereti da je neposredni izvršilac ubistva, u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи