Miškovićeva odbrana traži ispitivanje Đelića i Martinovića

Odbrana vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića zatražila je na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu da se kao svedoci saslušaju predlagači poreskog zakona na osnovu kojeg treba da se utvrdi da li je Mišković bio dužan da plati porez.

Miškoviću se sudi povodom optužbi za utaju poreza i navodno izvlačenje para iz putarskih preduzeća, odnosno da je sinu Marku pomogao u izbegavanju uplate poreza po odbitku za kapitalni dobitak iz trgovine akcijama "PZP Niš".

Branilac vlasnika "Delte" advokat Zdenko Tomanović predložio je svedočenje nekadašnjeg ministra finansija Božidara Đelića, koji je pred poslanicima obrazlagao poreski zakon koji je važio u vreme navodnih malverzacija iz optužnice protiv Miškovića.

Miškovićev branilac je kao svedoka predložio i poslanika Srpske napredne stranke i predsednika zakonodavnog odbora Skupštine koji je usvojio mišljenje o porezima Aleksandra Martinovića, kao i nekadašnje direktore Poreske uprave.

Obrana je takođe tražila da se obavi novo poresko veštačenje, jer je na ranijim suđenjima utvrđeno da veštak nije utvrđivao da li ima kapitalnog dobitka pa samim tim i poreza koji na njega treba da se plati, već je krenuo od toga da kapitalni dobitak postoji pa je obračunao samo iznos koji bi u tom slučaju trebalo da se plati.

Tužilaštvo za organizovani kriminal se usprotivilo tim predlozima, jer smatra da su suvišni, a sudsko veće će o odluku o saslušanju pomenutih svedoka doneti naknadno.

Nastavak suđenja je zakazan za 10. maj.

Miškoviću se sudi za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, a optužen je i za krivično delo zloupotreba službenog položaja zbog navodnog izvlačenje para iz putarskih preduzeća. 

Miškoviću je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

Miškovićevom sinu Marku i ostalim optženima je 25. februara izrečena prvostepena presuda kojom su oslobođeni optužbi za zloupotrebe kojima su oštećena putarska preduzeća.

Međutim Marko Mišković je osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće "Merainvest" plati porez od oko 320,3 miliona dinara.

Mišković i njegov sin Marko bili su uhapšeni u decembru 2012. godine. 

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво