Tužilac: Mladićev demograf pogrešno tumači veštaka optužbe

Tužioci Haškog tribunala tvrdili su na suđenju Ratku Mladiću da je demograf odbrane Svetlana Radovanović pogrešno i tendenciozno protumačila izveštaj veštaka optužbe za demografiju o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Radovanovićeva je, međutim, to negirala, ostajući pri iskazu da je demograf optužbe Eva Tabo manipulisala podacima o nestalima iz prijedorskog kraja i osobama ekshumiranim iz Tomašice.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (74) optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština, uključujući Prijedor, imao razmere genocida.

Po optužnici, u primarnu grobnicu Tomašica i sekundarnu Jakarina kosa pokopane su žrtve koje su sprske snage ubile tokom akcije etničkog čišćenja u prijedorskom kraju, s proleća i u leto 1992.

Odgovarajući na pitanja zastupnika optužbe, Radovanovićeva je tvrdila da Tabo "ima problem s podacima, jer koristi izvore koji nisu relevantni", poput Crvenog krsta i "Knjige mrtvih" u Prijedoru.

Kako je rekla na tim spiskovima kojima se služila Tabo, "neko je prijavljen kao mrtav, a ispostavi se da je živ". "Jer porodica nije prijavila da je pronađen živ".

Na konstataciju tužioca da za ekshumirane iz Tomašice "znamo da su mrtvi", demograf odbrane je odgovorila: "Znamo da su mrtvi ako posedujemo dokumenta, a ne ako su na spisku nestalih", a Tabo "govori i o nestalima".

"Ako je neko ekshumiran i identifikovan, znamo da je mrtav", insistirao je tužilac.

"Znamo, ali ne znamo gde su i kako ubijeni. DNK je dokaz gde je telo nađeno i za identifikaciju, ali ne i za utvrđivanje gde i kada i pod kojim okolnostima je osoba stradala", uzvratila je Radovanovićeva.

Primedbu Mladićeve demografkinje da je "apsurdan" navod eksperta optužbe da je na celu grupu žrtava iz Tomašice bilo ispaljeno 645 metaka, a na deo te iste grupe 750 hitaca, tužilac je objasnio greškom u prevodu na bosansko-hrvatsko-srpski.

"U engleskom originalu izveštaja piše 570 metaka na deo grupe, to je greška u prevodu. Znajući sada to, da li biste povukli svoje reči", pitao je tužilac.

"Da, ali još uvek tvrdim da statistika hitaca nema nikakve veze sa demografijom. Ne ostajem pri zaključku, ako nije tačan prevod", odgovorila je Radovanovićeva.

Ona je ostala pri iskazu da je Tabo "insinuirala" da su sve ekshumirane žrtve iz Tomašice ubijeni u "egzekucijama" u okviru "kampanje etničkog čišćenja", zanemarujući mogućnost da su neke osobe bile ubijene u borbama, kojih je, po dokumentima, bilo.

Prethodno je tužilac tvrdio da su neke od žrtava bile iz sela prilično udaljenih od Prijedora, u kojima sukoba nije bilo.

Radovanovićeva je danas okončala iskaz. Do kraja dokaznog postupka Mladićeve odbrane, ostalo je još par svedoka, koji moraju svedočiti do kraja maja. Termin tih iskaza biće naknadno određen.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici: terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво