Spahiju se protivi izručenju Srbiji

U Švajcarskoj su po poternicama iz Srbije uhapšena dva kosovska Albanca, koji se kao pripadnici tzv. OVK terete za zločine nad srpskim civilima. Kako saznajemo u Tužilaštvu za ratne zločine, jedan od njih je Albert Spahiju, kojeg naši pravosudni organi traže zbog zločina u selima Retimlje i Opteruša u opštini Orahovac 1998. godine.

Prištinski mediji prenose da je drugi privedeni Genc Zogaj. U srpskom ministarstvu pravde potvrdili su da je Zogaj uhapšen po međunarodnoj poternici koju je raspisala Srbija.

Albert Spahiju je uhapšen u svom stanu u Cirihu. Švajcarski mediji prenose da se protivi izručenju Srbiji tvrdeći da je nevin. Povom njegovog hapšenja kosovski ministar pravde obratio se švajcarskim vlastima tražeći objašnjenje.

U dokumentima Tužilaštva za ratne zločine navodi se da je Spahiju zajedno sa drugim pripadnicima OVK učestvovao u napadu na selo Opteruša u julu 1998. godine. Zarobljeni Srbi su pretučeni, opljačkani, odvedeni do Suve Reke gde su razdvojeni muškarci od žena, dece i staraca.

"Muškarce su tukli nogama, kundacima i šipkama, a potom ih prevezli do mesta zvana Volujak, gde su pucanjem iz vatrenog oružja ubili ukupno osam osoba čije su posmrtne ostatke bacili u obližnju pećinu", navodi Tužilaštvo.

Olgica Božanić je u napadima OVK na Orahovac i okolna sela ostala bez 19 članova familije. Neki su, kaže, odmah ubijeni, a neke su pripadnici OVK odveli.

"Kaže mama da je zagrlila svoje sinove, iako je bilo leto ponela je jakne da im se nađu u logoru. Kaže, noći su hladne – da se ogrnu i u zavežljaj stavila parče pogače i sir. Kaže, možda ćete ogladneti, neka vam se nađe. Nije znala šta da kaže. Kaže, ništa mi nisu rekli, samo su me zagrlili i vratili su mi hleb", priča Olgica.

Sahranjivanjem posmrtnih ostataka nestala je nada da su među živima. Ko ih je ubio, pitanje je na koje Olgica još čeka odgovor.

"Znamo ko ih je odveo. Albert je možda bio jedan od učesnika u kidnapovanju. Oni su imali nalogodavce kome su predali kidnapovane Srbe. Jer uvek govorim rasplet porodične drame vodi od kidnapera pa do njihovih komandanata i do ubica", rekla je Olgica.

Tužilaštvo za ratne zločine vodilo je istragu protiv Alberta Spahijua. Međutim, pošto nije bio dostupan srpskim pravosudnim organima, istraga je bila u prekidu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво