Radovanovićeva osporavala nalaze veštaka o grobnici Tomašica

Odbrana Ratka Mladića pred sudije Haškog tribunala ponovo je izvela svog veštaka za demografiju Svetlanu Radovanović. U svom iskazu, Radovanovićeva je osporavala nalaze eksperta za demografiju Tužilaštva Eve Tabo o telima ekshumiranim iz masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Veštak za demografiju Svetlana Radovanović tvrdila je da je Tabo, iako je i sama naglasila da to nije posao demografa, navodila uzrok smrti žrtava iz Tomašice, iako su se neki stručnjaci ogradili da taj uzrok ne mogu tačno utvrditi.

Po veštaku odbrane, Tabo je, konstatujući da su sve žrtve umrle nasilnom smrću, morala ostaviti mogućnost da su neke stradale u borbi, na osnovu datuma stradanja, kada su vođene i borbe.

"Ovako se insinuira da su sve smrti nastale egzekucijom ili etničkim čišćenjem... A činjenica je da nisu sve smrti nastale pod tim okolnostima, jer je bilo podataka i o borbama", naglasila je Radovanovićeva.

Rekla je da ne zna koliko je osoba stradalo u borbama i da se to ne može tačno utvrditi, ali da je "bilo profesionalno korektno da je doktorka Tabo nagovestila da su neki mogli stradati u borbi".

Navodeći incidente iz optužnice protiv Mladića, Tabo je morala pretpostaviti da je na tim lokacijama bilo i borbi, rekla je Radovanovićeva.

Tvrdila je da ni ekspert optužbe za sudsku medicinu Džon Klark nije isključio mogućnost da su neke od žrtava iz Tomašice stradale u borbi.

Tabo je, kako je ocenila Radovanovićeva, na kraju svoje ekspertize neprimereno zaključila da su žrtve iz Tomašice nastradale pod brutalnim okolnostima i tokom kampanje etničkog čišćenja, a da prethodno to nijednom nije spomenula u svom izveštaju.

Prema optužnici protiv generala Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, snage pod njegovom komandom su u Tomašicu sahranile Muslimane koje su ubille u akciji etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proleće i leto 1992. godine.

Prijedor je, po optužnici, jedna od šest opština u BiH u kojima je progon Muslimana i Hrvata imao razmere genocida. Iz grobnice Tomašica i sekundarne grobnice Jakarina kosa, po podacima Međunarodne komisije za nestala lica, ekshumirano je oko 600 tela.

Radovanovićeva je iznela i niz zamerki na demografske metode kojim je Tabo potvrđivala identitet žrtava iz Tomašice upoređujući njihova imena sa spiskovima nestalih iz prijedorskog kraja koje su načinile bosanske vlasti i međunarodne organizacije.

Radovanovićeva će svedočenje nastaviti u četvrtak, 28. aprila, zato što Tribunal sutra neće raditi zbog praznika UN.

Optužnica tereti generala Mladića i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim napadima i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво