Dik Marti: Neki svedoci na Kosovu su već ubijeni

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti upozorio je da su "neke osobe", koje su trebale da svedoče pred novim sudom za zločine OVK, već ubijene. Martijeva izjava usledila je dan pošto je kod Glogovca ubijen Bedri Curi, navodni svedok novoformiranog suda.

"Zaštita svedoka je najveći problem. Imamo informacije da su neki već ubijeni kako bi se zataškali tragovi zločina", rekao je Dik Marti, prenosi prištinski dnevnik Bota sot.

Telo Bedrija Curija pronađeno je kod Glogovca. Neimenovani izvori u Prištini tvrde da je Curi, nekadašnji pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, bio svedok tužilaštva za procese koji će biti vođeni pred sudom za ratne zločine OVK u Hagu.

Curi je, tokom sukoba na Kosovu, bio pripadnik 114. brigade OVK nazvane "Fehmi Landrovci", a direktni nadređeni bio mu je Ajvaz Beriša, poznat i pod ratnim nadimkom "komandant Tigar". Beriša je posle rata bio savetnik u ministarstvu trgovine Kosova, profesor na fakultetu za fizičku kulturu, a sada je konzul u Frankfurtu.

Curi je ubijen hicem u glavu, nedaleko od škole u selu Gornja Korotica.  

Dik Marti je, istovremeno, upozorio na "nesposobnost" Euleksa i UNMIK-a da zaštite svedoke na Kosovu i spreče curenje informacija.

Problem zaštite svedoka pratio je jedina dva suđenja komandantima OVK pred Haškim tribunalom, pa su Ramuš Haradinaj i Fatmir Ljimaj oslobođeni zbog nedostatka dokaza. U slučaju protiv Haradinaja, navodno, ubijeno je najmanje pet svedoka.

O problemu zaštite svedoka Savetu bezbednosti UN u nekoliko navrata žalili su se glavni tužioci Tribunala, Karla del Ponte i Serž Bramerc.

Specijalni sud za zločine OVK formiran je na osnovu izveštaja Dika Martija o vezama ključnih komandanata albanskih gerilaca sa zločinima i organizovanim kriminalom. Očekuje se da optužnice budu podignute do kraja godine. 

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 24. apr 2016, 02:15) - anonymous [neregistrovani]

Jasna priča

Nemojte da nas čudu što se uni čude što ne mogu da zaštite svedoke. Dajte molim vas... pa sva ta soldateska zajedno je kriva za sve što se dešavalo, i i dan danas nam okupiraju deo teritorije sa svojim pajtašima kriminalcima.

I one da se čude? To njihovo iščuđavanje pije vode koliko i turska borba protiv terorista.

(nedelja, 24. apr 2016, 00:18) - anonymous [neregistrovani]

Pa...

...ta ubistva su ujedno i neoborivi dokazi da su optuženi KRIVI, jer jedino oni imaju motiv za sve te likvidira.!

(subota, 23. apr 2016, 18:44) - anonymous [neregistrovani]

"Mrtva usta"

to sto rekoste je, na zalost, teska istina. No, ne smijemo gubiti nadu i veru u Boga, da ce ipak jedan svedok preziveti.

(subota, 23. apr 2016, 17:50) - A.Semjonov [neregistrovani]

Pravna drzava

Izraelu ni jedan svedok nije nestao.

(subota, 23. apr 2016, 17:45) - anonymous [neregistrovani]

Marti

Izuzetno pošten čovek znam ga jer ima stan u mestu u Švajcarskoj gde ja radim

(subota, 23. apr 2016, 17:35) - anonymousb [neregistrovani]

Mrtva usta

Euleks i Unmik i ne žele da zaštite svedoke jer ko zna do koga bi se moglo stići kad bi svedočili.