Stanković traži novo veštačenje u slučaju Mladić

Veštak odbrane za sudsku medicinu Zoran Stanković ocenio je na suđenju Ratku Mladiću u Hagu da je, usled nesaglasja koje je uočio u nalazima patologa optužbe, "potrebno novo veštačenje" tela iz masovne grobnice Tomašica kod Prijedora.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Ratko Mladić optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH. Po optužnici, Prijedor je jedna od šest bosanskih opština u kojima je taj progon imao razmere genocida.

Haško tužilaštvo dokazuje da su u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj na lokaciji Jakarina Kosa bili pokopani Muslimani koje je Vojska Republike Srpske ubila tokom etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proleće i leto 1992.

Veštak optužbe za patologiju Džon Klark je, u julu 2015. svedočio na suđenju Mladiću da su iz Tomašice 2013. ekshumirana 293 tela odevena "u svakodnevnu odeću" koja je u manjem broju slučajeva bila "višeslojna", da nema uniformi, i da je velika većina imala rane od vatrenog oružja.

Baveći se pojedinostima Klarkovog izveštaja, Stanković je ukazao na konkretna neslaganja u njegovim nalazima i u zapisnicima sa obdukcija koje su obavili bosanski patolozi Durmišević i Sarajlić.

Veštak odbrane naveo je desetak primera u kojima su se razlikovali nalazi Klarka i bosanskih obducenata o broju hitaca koji su pogodili telo, da li je osoba u potiljak bila pogođena s leve ili desne strane, kao i koja je rana izlazna, a koja ulazna.

"Potrebno je usaglašavanje ili novo veštačenje", naglasio je Stanković. Dodao je da bi se najradije suočio sa Klarkom u sudnici, što nije sudska praksa u Tribunalu.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija u koliko bi slučajeva zbog tih razlika patolog odbrane došao do zaključka o uzroku smrti drugačijeg od Klarkovog, Stanković je odgovorio da to "zavisi od analize" koju će obaviti.

Veliki broj pogodaka u glavu i grudni koš ubijenih, koji su konstatovali bosanski obducenti i Klark, Stanković je pokušao da objasni rečima: "To je uobičajeni nalaz kada je borba ili egzekucija u pitanju".

I za pogotke u teme ili leđa kazao je da su "mogući" i pri streljanju i u "borbenom okruženju", dodajući, međutim, da "ako je neko pogođen u potiljak" to znači da je bio "u podređenom položaju, okrenut leđima".

Za precizniji sudsko-medicinski nalaz o uzroku smrti, bilo je potrebno da više "mekog tkiva" ostane na telima, što u Tomašici nije bio slučaj, jer su eksumirana "saponifikovana" tela, naznačio je Stanković.

Klarkov nalaz da su sve žrtve bile u civilnoj odeći, Stanković je prokomentarisao rečima: "Na osnovu odeće, ne može se utvrditi da li je neko borac ili ne. U julu 1992. Armija BiH još nije imala uniforme".

Da su žrtve iz Tomašice bile ubijene u leto te godine, po veštaku odbrane, u pitanje dovodi to što je manji broj njih imao više slojeva odeće, što je naveo Klark.

"Višeslojna odeća ne nosi se u letnjim mesecima, ne vidim zašto bi je nosili u julu".

Stanković, koji je jedan od poslednjih svedoka Mladićeve odbrane, sutra će nastaviti iskaz.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici, za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво