Nastavljeno suđenje Mladiću, patolog pobijao veštaka optužbe

Pred Haškim tribunalom danas je, posle duže pauze, nastavljeno suđenje generalu Ratku Mladiću, iskazom veštaka odbrane za sudsku medicinu Zorana Stankovića.

Ratni komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata koji je u šest bosanskih opština imao razmere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Na početku višednevnog iskaza, patolog Stanković pobijao je utemeljenost izveštaja eksperta tužilaštva za sudsku medicinu Džona Klarka o rezultatima obdukcije tela ekshumiranih iz masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Haško tužilaštvo dokazuje da su u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj na lokaciji Jakarina Kosa bili pokopani Muslimani koje je Vojska Republike Srpske ubila tokom akcije etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proleće i leto 1992.

Ne ulazeći u suštinu Klarkovih nalaza, veštak odbrane Stanković danas ih je osporavao iz proceduralnih razloga, ukazujući da Klark, po sopstvenom svedočenju, zvanično nije bio deo tima za ekshumaciju i obdukciju, koji je radio po nalogu Tužilaštva BiH, već je taj posao nadgledao nezvanično, na poziv haških tužilaca.

Stanković je naglasio da po pravilima sudsko-medicinske struke, to nije moguće, jer svakom učesniku u obradi masovne grobnice ulogu mora odrediti nadležni tužilac.

"Ne mogu da shvatim da neko kaže da mu je uloga bila nezvanična. Ona je morala biti određena. Ovako ispada da je svako sa ulice mogao to da radi. Sa sudsko-medicinskog stanovišta, to je neprihvatljivo. Ja to ne bih nikada prihvatio", ocenio je veštak odbrane.

Kao nepropisno, Stanković je označio i to što Klark, kako je i sam rekao, nije prisustvovao ekshumaciji od početka, kao i to što je svoj izveštaj sačinio na osnovu "nezvaničnih razgovora" sa bosanskim patolozima koji su obavljali obdukcije.

Mladićev branilac Dragan Ivetić pročitao je, potom, Klarkov iskaz da je "imao malo uticaja da menja stvari" zato što nije bio dovoljno umešan u posao, te da su "stvari rađene na različite načine".

"Ja ne mogu da verujem da je on to rekao. Ako jeste, bilo bi najbolje da povuče izveštaj i da mi vidimo izveštaj bosanskih patologa. Posle ovakve izjave, njegov izveštaj je neupotrebljiv za sudski postupak", prokomentarisao je Stanković.

Dodao je da je "dobro što je Klark došao da pomogne neiskusnima, ali su način na koji je došao i njegova uloga neprihvatljivi".

Kao ozbiljan nedostatak sudsko-medicinske istrage o Tomašici, Stanković je naveo i "neusklađenost" zapisnika sa obdukcija koje su sačinili bosanski patolozi sa Klarkovim izveštajem.

"Obdukcioni zapisi se dijametralno razlikuju u devet, deset slučajeva o zatečenom stanju", rekao je Stanković. Odgovarajući na pitanje predsedavajućeg sudija Alfonsa Orija, veštak odbrane je, malo kasnije, kazao da je "od stotinak slučajeva, barem 20 nesaglasno".

Stanković je tvrdio da su tužioci, svejedno da li u Hagu ili u Sarajevu, morali naložiti otklanjanje tih neusklađenosti, pre nego što je sačinjen završni izveštaj o ekshumaciji grobnice Tomašica.

Klark je, u julu 2015, posvedočio na sudjenju Mladiću da su iz Tomašice 2013. ekshumirana 293 tela obučena "u svakodnevnu odeću", bez uniformi, i da je velika većina imala rane nanesene vatrenim oružjem.

U leto prošle godine, forenzički direktor Međunarodne komisije za nestala lica Tomas Parsons precizirao je, takođe na suđenju Mladiću, da su iz Tomašice i Jakarine Kose ekshumirana i identifikovana ukupno 604 tela.

Veštak odbrane Stanković sutra će nastaviti svedočenje. Stanković svedoči umesto Dušana Dunjića, koji je u oktobru prošle godine umro u haškom hotelu neposredno uoči svedočenja na procesu generalu Mladiću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво