Ivanoviću dostavljena pisana presuda posle dva i po meseca

Sudije Euleksa su odbrani lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića dostavile pisanu presudu kojom je on 21. januara osuđen na devet godina zatvora, zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 1999. godine. Na ovaj način stvoreni su uslovi da odbrana Apelacionom sudu dostavi žalbu na presudu.

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je Tanjugu da je pisana presuda u slučaju Ivanović i još četvorice Srba dostavljena od strane Osnovnog suda u Mitrovici jutros na 192 stranice i da je rok za žalbu na presudu 15 dana.

"U tom roku mi ćemo izjaviti žalbu. Ne treba zaboraviti da su u većem delu ovoga predmeta Ivanović i ostala četvorica Srba oslobođeni, tako da će se na presudu žaliti i javni tužilac i biće dosta posla u narednih dana", rekao je Vlajić.

Naglasio je da se rok za žalbu mora poštovati i da će u izradi žalbe sudelovati još neki drugi pravnici, među kojima pravnici i advokati iz inostranstva. Presuda je takva da liči na usmeno obrazloženje koje je sudija usmeno izrekla.

"Na prvi pogled se vidi da je presuda neshvatljiva. Sudija kaže da nije dokazano da je Ivanović bio komandant te jedinice, nije dokazano da je izdao ni jedno naređenje, nije dokazano da je podstrekivao ikog na vršenje ratnih zločina i ubistava, a ipak je osuđen na devet godina", rekao je Vlajić.

Vlajić je naglasio da je potpuno siguran da takva presuda ne može da opstane.

Euleks je odbrani pisanu presudu dostavio na isteku zakonskog roka od dva meseca i 15 dana od izricanja usmene presude.

Ivanovića je osudilo Euleksovo sudsko veće, kojim je predsedavala sudija iz Rumunije Roksana Komša, na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u Kosovskoj Mitrovici 14. aprila 1999. godine.

Kako je navedeno u presudi, srpske snage tada su organizovale akciju čišćenja južne Mitrovice sa ciljem proterivanja Albanaca.

Ivanović je, kako je navedeno u presudi, bio deo paramilitaraca i učestvovao je u tim događajima.

Osuđen je da je, iako nije utvrđeno van svake sumnje, kada je preduzimao radnje, postupao u svojstvu lidera, vođe srpskih paramilitaraca ili vođe srpske policije.

Euleks je Ivanovića lišio slobode 27. januara 2014. godine, a sudski proces tokom kojeg je saslušan 81 svedok trajao je više od godinu dana.

Ivanovića je Euleksovo sudsko veće Osnovnog suda u Mitrovici oslobodilo optužbi za krivična dela počinjena 2000. godine kao i još četvoricu Srba kojima je suđeno u sklopu istog procesa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се