Osuđeni Marko Mišković i Milo Đurašković

U Specijalnom sudu u Beogradu izrečene su presude Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću. Mišković je osuđen na tri godine i šest meseci zatvora zbog utaje poreza, a dužan je da plati osam miliona dinara. Milo Đurašković je osuđen na sedam godina zatvora i kaznu od šest miliona dinara zbog oštećenja kruševačke Fabrike maziva FAM i utaje poreza. Zbog nedostatka dokaza, sud je Miškovića, Đuraškovića i ostale okrivljene oslobodio optužbi za oštećenje putarskih preduzeća.

Skoro četiri sata, sudija Maja Ilić čitala je presudu i njeno obrazloženje.

Četvoro optuženih u ovom slučaju je oslobođeno optužbi: Milutin Gašević, Zdravko Rašo, Predrag Filipović i Zoran Mihailović, a ostali su osuđeni na kazne od jedne godine do pet godina zatvora zbog oštećenja kruševačke fabrike maziva.

Današnjom presudom Dejan Jeftić osuđen je na četiri godine zatvora, Risto Ristić na pet godina, Boro Jelić osuđen je na tri godine, Branislav Jovanović na tri godine, Ljiljana Kostić tri godine, Srđan Filipović osuđen je na dve godine zatvora.

Živojin Petrović je osuđen na dve godine i šest meseci zatvora i novčanu kaznu od pola miliona dinara, a Jadranka Bardić na godinu dana kućnog zatvora i novčanu kaznu od 250.000 dinara.

Optuženi su takođe obavezani da solidarno uplate 3,14 milijardi dinara u budžet.

Sud je utvrdio da vlasnik firme "Mera invest" Marko Mišković nije platio porez prilikom kupoprodaje akcija Preduzeća za puteve Niš – ukupno, 320 miliona dinara.

Sudsko veće navodi da mu je u tome pomoglo dvoje optuženih. Mišković, koji nije prisustvovao izricanju presude, dužan je da taj novac uplati u budžet, ukoliko presuda postane pravosnažna.

"Bez obzira na njegovu mladost i interesovanja za koja je tvrdio da ih ima, znao je za postojanje poreske obaveze, ali je svesno prikrio činjenice o tome", navela je Ilićeva.

Vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković i ostali optuženi pojavili su se u sudu. Đuraškoviću će vreme provedeno u kućnom pritvoru biti uračunato u kaznu. 

Marko Mišković, Milo Đurašković i još šest osoba oslobođeni su optužbi za zloupotrebe u preduzećima za puteve. Tužilaštvo je tvrdilo da je iz tih kompanija izvlačen novac, što je na kraju dovelo do njihove propasti. U optužnici se navodi da su te firme oštećene za više od 16 milijardi dinara, a Sud da za to nema dokaza.

"Tužilaštvo je tvrdilo da su radnje optuženih izvršene po zakonu, ali sa nezakonitim ciljem. Postoji sumnja u pogledu činjenica i sud je u toj situaciji bio dužan da reši u korist optuženih", navela je sudija.

Današnja presuda je prvostepena, pa optuženi, njihovi branioci, kao i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

Protiv Miškovića i Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra. 

Vlasniku "Delta holdinga" Miroslavu Miškoviću presuda danas nije izrečena, jer mu je suđenje zbog zdravstvenih razloga razdvojeno krajem prošle godine, a nastavak suđenja zakazan je za 8. april.

Tokom suđenja, Tužilaštvo za organizovani kriminal je predložilo sudu da izrekne visoke zatvorske kazne za sve okrivljene u ovom procesu, a za pojedine i novčane kazne.

Branioci optuženih tražili su oslobađajuće presude tvrdeći da nema dokaza da su zloupotrebili službeni položaj ili učinili druga dela za koja se terete.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal optuženi se terete da su finansijskim malverzacijama putarska preduzeća, u periodu od 2005. do 2010. godine, ošštetili za 16,95 milijardi dinara, a budžžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva u Kruševcu pokrenut je godinu i po ranije.

S obzirom na to da je većina optuženih za putarska preduzeća i na optužnici za FAM, postupci su spojeni i u februaru 2015. je krenulo objedinjeno suđenje pred sudskim većem sudije Maje Ilić, koje je sudilo FAM-u.

Sudija Maja Ilić kaže da je u izricanju presude izostavila Miškovićevo ime kako bi se izbegle spekulacije u pogledu kršenja pretpostavke nevinosti.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво