Haški tribunal danas izriče prvostepenu presudu Karadžiću

Povodom optužbi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, Haški tribunal će danas izreći prvostepenu presudu prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. Direktan prenos izricanja presude možete pratiti na Drugom programu RTS-a od 14 časova.

Karadžić će presudu sudskog veća, kojem predsedava sudija Ogon Kvon, slušati u sudnici, pošto se nalazi u pritvoru Haškog tribunala.

Karadžić je nakon višegodišnjeg bekstva i skrivanja pod lažnim identitetom "doktora Dabića", uhapšen 18. jula 2008. godine, i nedelju dana kasnije iz Beograda je izručen Tribunalu u Hagu.

Suđenje mu je počelo zvanično u oktobru 2009. godine, a završeno je 2014.

Tokom suđenja zvanično se branio sam – bez advokata, ali uz pomoć stručnog pravnog tima.

Na sutrašnju presudu i Karadžić i Tužilaštvo Haškog tribunala imaće pravo da ulože žalbu.

Optužnicom Haškog tužilaštva Karadžić se tereti za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima – nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

U dve tačke je optužen za genocid, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje civilnog stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Optužbe protiv Karadžića sažete su i usredsređene na: etničko čišćenje u BiH 1992-95; kampanju terora protiv civila tokom opsade Sarajeva u isto vreme; uzimanje osoblja UN za taoce u maju i junu 1995, kao i genocid u Srebrenici u julu 1995.

Ta krivična dela su, pored genocida, u pet tačaka kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Broj opština u kojima su počinjena krivična dela je 27.

Karadžžić je optužnicom – zajedno sa komandantom Vojske RS Ratkom Mladićem – označen kao ključni učesnik u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio trajno uklanjanje, putem zločina, Muslimana i Hrvata sa teritorija koje su Srbi smatrali svojim širom BiH.

Pored VRS, u tom poduhvatu učestvovale su JNA / Vojska Jugoslavije, MUP Srbije i srpske paravojne snage.

Kao "dodatne zločinačke poduhvate" Karadžžića i Mladića, tužioci navode "širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva preko kampanje snajperisanja i granatiranja", zatim "eliminisanje bosanskih Muslimana iz Srebrenice" i "uzimanje za taoce osoblja Ujedinjenih nacija".

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво