Sud odbio kućni pritvor za Maju Adrovac

Viši sud u Beogradu odbio je predlog da se ukine pritvor Maji Adrovac optuženoj za pomaganje N.N. licu u pokušaju ubistva Milana Beka u novembru 2014. godine. Suđenje se nastavlja 18. aprila.

Branioci Maje Adrovac predložili su sudu da joj pritvor u kojem je devet meseci, zameni kućnim pritvorom uz elektronski nadzor preko elektroske narukvice, ali je sud taj predlog odbio.

Ranije danas veštak za ljudsku genetiku Dušan Keckarević rekao je da ne može da tvrdi da je Maja Adrovac, optužena za pomaganje u pokušaju ubistva Milana Beka u novembru 2014. godine, bila u direktnom kontaktu sa čaurama metaka koji su ispaljeni na Beka.

"Teotetski je moguće da je bilo sekundarnog prenosa DNK. Ne mogu da tvrdim da je Maja bila u direktnom kontaktu sa čaurama, ali s obizrom da na prisustvo njenog DNK na četiri čaure, smanjuje se slučajnost", rekao je Keckarević obrazlažući nalaz i mišljenje Komisije veštaka iz Centra za humanu i molekularnu genetiku Biološkog fakulteta.

Veštak smatra da je Maja Adrovac na neki način ostvatila "kontakt" sa čaurama "bilo direktno preko kože, bilo tako što je bila u blizini", odnosno, kako je pojasnio "kapljičastim kontaktom", do čega može da dođe preko pljuvačke dok se priča.

Na pitanje odbrane da li je njen DNK profil proveravan pre njenog hapšenja 17. jula 2015. godine, veštak je odgovorio da je utvrđena podudarnost DNK materijala za koji je kasnije potvrđeno da pripada Maji Adrovac.

"Nakon uzorkovanja DNK materijala na čaurama (posle atentata) Interpolu je prosleđen taj materijal. Posle izvesnog vremena došla je informacija da se taj trag podudara sa DNK profilom koji je nađen u Švajcerskoj, a u pitanju je bilo razbojništvo. Sada znamo da je reč o DNK Maje Adrovac.

Odgovarajući na pitanja odbrane Maje Adrovac, Keckarević je ukazao da su na zahtev policije rađene analize i drugih DNK profila, a da je među njima bio i taj koji se poklopio sa materijalom sa čaura ispaljenih na Beka.

Inače, odbrana Maje Adrovac tvrdi da je njen DNK zloupotrebljen, odnosno da je podmetnut.

"Ovde se radilo o zloupotrebama DNK Maje Adrovac. Ljudi sa Biološkog fakulteta i policije su manipulisali sa njenim DNK pre hapšenja", rekao je njen branilac Momčilo Minić.

Beko se ni danas nije pojavio na suđenju, a kako je sudija pročitala iz dopisa koji je potpisao "šef njegovog kabineta", Beko je na putu u inostranstvu koji je ranije zakazan.

Inače, proslse sedmnice u SSvajcarskoj je uhapšen Majin suprug Ivan Adrovac, a kako je Maja navela tokom izlaganja svoje odbrane početkom marta, policija ga je njim ucenjivala.

Adrovac se tada požalila sudu da ju je nakon hapšenja policija neprekidno ispitavala za muža i brata i da su je pitali koliko je spremna da bude u zatvoru za drugog i odvojena od dece, nad kojom joj je u mmeđuvremenu oduzeto starateljstvo.

Ona je u pritvoru devet meseci od hapšenja, 17. jula 2015. godine.
Više javno tužilaštvo je tereti za krivično delo teško ubistvo u pokušaju izvršeno pomaganjem.

U vezu sa tim pokušajem ubistva dovedena je preko svog DNK koji je nađen na čaurama metaka ispaljenih na Beka, a ona tvrdi da ne zna kako se njen DNK našao tu.
Optužnicom se Maji Adrovac na teret stavlja da je "neutvrđenog dana tokom 2014. godine, sa umišljajem pomogla N.N. osobi u izvršenju krivičnog dela".

Ona je, navodi se u optužnici, "nepoznatom izvršiocu stavila na raspolaganje municiju koja se koristi za pištolje marke "sig sauer" model P-210 i "zbrojovka 75", i tako omogućila da je koristi što je i učinio kada je s umišljajem pokušao da ubije Milana Beka".

Pokušaj ubistva Beka dogodio se 14. novembra 2014. godine u popodnevnim časovima ispred njegove kuće u Beogradu, kad je na njega ispaljeno više hitaca.
Beko na saslušanju u tužilaštvu Maju Adrovac nije prepoznao kao napadača.

Mediji su preneli ranije da su na mestu pokušaja ubistva Beka pronađene četiri čaure metka PPU 9 mm "luger", kao i da je to municija domaće proizvodnje koju koriste pomenuti "sig sauer" i "zbrojovka" i da se proizvodi u fabrici "Prvi partizan" iz Užica.

Reč je o "dugoj devetki", najpopularnijem pištoljskom kalibru.

Ivan Adrovac je od ranije poznat policiji i sa ovim slučajem je za sada, kako pišu mediji, povezan samo indicijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво