Šta Kušner zna o Tačiju?

Pojavile su se informacije da bi nekadašnji zaštitnik Hašima Tačija, bivši šef UNMIK-a Bernar Kušner mogao da bude svedok upravo protiv sadašnjeg kosovskog predsednika pred Specijalnim sudom za OVK. Tači je juče u Hagu na jednom predavanju govorio da podržava rad suda, rekavši da je u pitanju prilika za Kosovo, a ne kažnjavanje. Priznao je da, kako se izrazio, nije sve savršeno kada je reč o zaštiti svedoka.

Bernar Kušner, šef UNMIK-a od jula 1999. do početka 2001. odmahivanjem glavom je ranije odgovarao na pitanja dopisnika Glasa Amerike o trgovini organima i Žutoj kući.

Kušner bi na slična pitanja mogao opet da odgovara - pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK u vreme njegovog mandata u Prištini. Ali sada kao svedok protiv Hašima Tačija. Tako makar piše francuski Figaro.

"Ako Bernar Kušner ima neke dokaze, nema ih kao Bernar Kušner, nego kao šef UNMIK-a. Dakle, iskustvo govori da iza šefova velikih misija stoji aparat i ne bih se kladio da će najveći funkcioneri da svedoče, ali opet sve zavisi od težine optužnice", kaže Nenad Đurđević iz Foruma za etničke odnose.

Ozbiljne optužbe, ali na račun Kušnera izneo je u intervjuu za RTS bivši komandir policije UNMIK-a Stju Kelok.

"Ne mogu da kažem da je Kušner znao za trgovinu organima, ali je nemoguće da nije imao informacije o organizovanom kriminalu na Kosovu", rekao je Kelok 2010. godine.

Ako se kredibilitet eventualnog svedočenja Kušnera može dovesti u pitanje, van svake sumnje je da su u procesima protiv Albanaca s Kosova, svedoci najslabija karika. To su dokazala navodna samoubistva, promene iskaza preko noći.

Koje su garancije da se isto neće događati i u slučaju novog suda u Hagu, ali sada specijalno za ratne zločine OVK?

"Jedan od razloga zbog kojeg je sud u Holandiji je i da se obezbedi zaštita svedoka, da mogu slobodno da iznesu viđenje, svedoci su u svakom suđenju ovog tipa i najvažnija karika, kako međunarodni tako i lokalni, žrtve ili oni koji su učestvovali", kaže Đurđević.

Iako se navodi da su mogući svedoci već pod sistemom zaštite - van Kosova, sumnje i dalje postoje.

"Sada ne mogu da se vrše ni istrage kao pre deset godina, i broj svedoka je sve manji i prirodnim procesom", kaže dopisnik albanske televizije Top Čenel iz Beograda Idro Sefiri.

Proces pred Specijalnim sudom Hašim Tači neće moći da izbegne ni sa pozicije prvog čoveka Kosova. To je naznačio i Glavni tužilac Švendiman. Podiže li ipak predsednička funkcija ulog za optužnicu?

"Mislim da je on imao međunarodnu podršku da postane predsednik i da mislim da je Tači bio jedan od ljudi koji su podržali sud. Verovatno zna i dalji prpoces, mnogo je neizvesno kako će ići, imunitet neće biti takav, nego da li će dokazi dovesti u vezu sa zločinom", objašnjava Idro Sefiri.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tražilo je od Nigerije razgovor sa lekarom koji je izjavio da je Hašim Tači trgovao organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji. Da li je zahtev za saslušanje odobren ili odbijen, u Tužilaštvu nisu želeli da odgovore.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво