Svilajnac, uhapšen kradljivac crkvenog zvona

Policijska uprava u Jagodini, saopštila je da je uhapšen V. S.(54) iz Ćuprije, osumnjičen da je 12. marta ukrao zvono sa zvonika crkve "Svete Marije Magdelene" u selu Roanda kod Svilajnca i u delovima ga prodao kao sekundarnu sirovinu.

"Uhapšenom V. S. određena je mera zadržavanja do 48 sati, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo teška krađa", stoji u saopštenju.

"Osumnjičeni se tereti da je 12. marta, sa još jednim licem, skinuo i odneo zvono sa crkve, a potom ga u delovima prodao kao sekundarnu sirovinu a krađu su rasvetlili pripadnici MUP-a u Svilajncu", navodi se u saopšetnju.

Roanda se nalazi oko 19 kilomatra od Svilajnca, a zvono je teško 128 kilograma. Krađu zvona prijavio je policiji sveštenik Ivan Živković.

Zvono je izliveno 2003. godine u Austriji, visine je metar, u prečniku oko 70 centimetara i koštalo je oko 4.000 evra.

Član Crkvenog odbora Dragoš Marković izjavio je novinarima, posle otkrića da je zvono ukradeno, da su meštani "spremni da daju nagradu od 400 evra onom ko zvono pronađe".

On je napomenuo da u porti nema čuvara, a parohijski dom se još gradi.

Marković je podsetio, da su lopovi "nedavno" ukrali i bakarne oluke sa crkve.

Roanda ima oko 200 domaćinstva, a crkvu su sagradili 1997. godine, vlastitim prilozima.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(četvrtak, 17. mar 2016, 18:54)
Goran [neregistrovani]

Prinudna naplata

Sad pošto je uhvaćen naplatiti štetu ako treba i prinudan rad dok ne isplati do poslednjeg evra! Sramota šta više neće da kradu, zvona, biste! Dal se zapitaju koliko je vremena potrebno da bi se napravilo sve to i koju vrednost ima za sve nas?!