Odbijen Karadžićev zahtev za imunitet

Sudije Haškog tribunala odbacile zahtev Radovana Karadžića za imunitet od suđenja, uz ocenu da mu se može suditi čak i da je tajni sporazum sa Holbrukom postojao.

Haški tribunal odbacio je žalbu Radovana Karadžića na prvostepenu odluku kojom je odbijen njegov zahtev za obustavu postupka, zasnovan na tvrdnji da mu je imunitet 1996. garantovao izaslanik SAD Ričard Holbruk.

Bivši predsednik Republike Srpske optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima i uzimanje međunarodnih talaca u BiH 1992-95. godine.

U odluci, žalbeno veće Tribunala naglasilo je da "čak i da su tvrdnje Karadžića o sporazumu s Holbrukom dokazane, to ne bi ograničilo nadležnost Tribunala, niti bi na drugi način bilo obavezujuće za sud".

Argumenti tokom suđenja

Argumente o sporazumu s Holbrukom, Karadžić može izneti tokom suđenja, a oni mogu biti razmotreni prilikom određivanja kazne, ako do toga dođe, piše u odluci žalbenog veća.

U zahtevu za obustavljanje postupka, podnetom krajem maja, Karadžić je tvrdio da mu je Holbruk, delujući u ime SAD, ali i Saveta bezbednosti UN, garantovao imunitet u zamenu za povlačenje sa čela RS, tokom pregovora sa predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem u Beogradu, 18. i 19. jula 1996. godine.

Sudsko veće predsedavajućeg Ijana Bonomija odbacilo je taj zahtev odbrane, utvrdivši da Holbruk, tokom pregovora o povlačenju Karadžića u julu 1996. godine nije bio ovlašćen da deluje u ime Saveta bezbednosti UN, iz čega proizlazi i da njegova navodna obećanja Karadžiću nisu obavezujuća za Tribunal.

Tu odluku, žalbeno veće Tribunala je potvrdilo, odbacujući Karadžićevu žalbu.

"Žalbeno veće podseća da je jedan od osnovih ciljeva međunarodnih krivičcnih sudova i tribunala da okončaju nekažnjivost i obezbede krivični progon i kažnjavanje teških kršenja međunarodnog humanitarnog prava. Osobe optužene za takve zločine ne mogu legitimno očekivati imunitet od krivičnog progona. Žalbeno veće smatra da činjenice koje su navodno podstakle takvo očekivanje kod optuženog Karadžića ne predstavljaju izuzetak od navedenog pravila", piše u pravosnažnoj odluci.

Karadžić: Neću učestvovati "suđenju-predstavi"

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić upozorio je Haški tribunal da neće učestvovati u "suđenju-predstavi", ako mu sud ne bude dao dovoljno vremena da se pripremi za proces.

U danas objavljenom podnesku Žalbenom veću Tribunala, Karadžić je naznačio da "željno očekuje da iznese istinu o tome šta se dogodilo u Bosni" i da je ta "istina neugodna za države koje su stvorile i podržavaju Tribunal".

"Karadžić, međutim, jednostavno ne može pristati da započne suđenje koje će biti nepravično od početka. Premda veoma žarko želi da ima svoj dan u sudnici, Karadžić neće učestvovati u 'suđenju-predstavi' u kojem je samo jedna strana imala mogućnost da se pripremi i predstavi svoju verziju događaja", naglasila je odbrana u podnesku.

Karadžić je uhapšen u Beogradu 21. jula prošle godine, a u Hag je prebačen devet dana kasnije.

U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, odbio je da se izjasni o krivici, posle čega je sudija Bonomi u spis, u skladu sa pravilima, uveo da je optuženi izjavio da nije kriv.

Po najavi pretresnog veća, suđenje Karadžiću trebalo bi da počne 21. oktobra.

Predsedavajući sudija O Gon Kvon nagovestio je, međutim, prošle nedelje da bi početak procesa mogao biti odložen, ako do sutra ne bude objavljena odluka žalbenog veća o Karadžićevom zahtevu da mu bude odobreno dodatno vreme za pripremu pre nego što suđenje počne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи