Sud traži dopunu istrage protiv Čovića

Specijalni sud u Beogradu vratio je Tužilaštvu za organizovani kriminal na dopunu istrage optužnicu protiv Nebojše Čovića i još šest osoba, saopšteno je iz tog suda.

U saopštenju se precizira da je krivično vanpretresno veće suda 25. februara donelo naredbu da tužilaštvo u roku od tri dana naloži dopunu istrage, radi boljeg razjašnjenja stanja stvari.

Dopuna istrage je naložena i da bi se ispitala osnovanost optužnice od 15. januara ove godine, "a samim tim i postojanje opravdane sumnje da su okrivljeni učinili krivična dela koja im se stavljaju na teret", navodi sud.

Tužilaštvo za organizovani kriminal dostavilo je sudu 15. januara ispravljenu optužnicu protiv Nebojše Čovića i ostalih, nakon što je krivično vanpretresno veće suda utvrdilo da ona nije bila propisno sastavljena.

Protiv Čovića i ostalih Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovelo je istragu zbog sumnje da su od perioda od januara 2003. godine do sredine septembra 2005. godine izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba odgovornog lica i primanje mita, a u vezi posla otkupa i izgradnje nekretnina.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u avgustu 2014. godine pokrenulo istragu protiv Čovića, bivše sekretarke Koordinacionog centra Anđelke Radenković, bivšeg načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga Dragana Kalabe i vlasnika privatnih firmi "Komgrap gradnja", "Daki" i "Masters".

Oni su osumnjičeni za pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 10 miliona evra.

Tužilaštvo sumnja da su u poslu otkupa nekretnina u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Čovic, Radenković i Kalaba, u prethodnom dogovoru sa vlasnicima privatnih firmi omogućili da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja.

Kako se navodi u naredbi za sprovođenje istrage, Koordinacioni centar je uplatio preduzeću "Daki" skoro 426 miliona dinara, od čega je izvršen otkup samo 18 nekretnina, za šta je potrošeno skoro 181 milion dinara, a za ostatak od oko 245 miliona dinara ne postoji validna dokumentacija.

Sporna je i izgradnja stambenih lamela umesto kojih je i dalje samo livada, pa tužilaštvo sumnja da su Koordinacioni centar i Građevinska direkcija uplatili 180 miliona dinara za izgradnju od čega je utrošeno samo skoro 18 miliona.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара