Selaković: Nema postupka za izručenje radikala Hagu

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da nije pokrenut postupak za izručenje troje radikala Hagu, već da je u toku postupak pred srpskim sudom.

"Nema nikakvog pokretanja ili okončavanja postupka nečijeg izručenja. Postoje postupci koji se vode pred našim nadležnim organima, a to je Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu", rekao je Selaković upitan da li je Srbija pokrenula postupak za izručenje troje radikala.

Selaković je napomenuo da mi imamo svoje propise kojih se pridržavamo, napominjući da medije više zanima senzacionalizam.

Ministar pravde je napomenuo da država još nije dobila odgovor o tome kako to da Haški tribunal nije odobrio lečenje Zdravka Tolimira, koji je nedavno preminuo u pritvoru tog suda.

"Isto tako ne dobijamo nikakve argumentovane odgovore i garancije da se generalu Miloševiću i Milanu Martiću, koji se nalaze na izdržavanju kazne u Estoniji, pruža tretman koji se može smatrati ljudskim tretmanom i koji nije tortura", naglasio je Selaković. 

Ministar je izjavio i da će se maksimalno založiti da se razotkrije pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića, kao i da je uveren da država ne štiti nikoga ko bi mogao da ima veze sa tim.

Upitan zbog čega Vlada nije još objavila javno izveštaj anketne komisije Žarka Koraća o propustima u obezbeđenju Đinđića, Selaković je rekao da mu nije poznato da je takav zahtev podnet vladi Aleksandra Vučića, a da u vreme podnošenja prvog zahteva 2008. nije bio ministar u Vladi.

"Nisam bio ministar u Vladi 2008, već sam bio žestoka opozicija, ali mi je zanimljivo da je tada okosnicu Vlade Srbije činila upravo stranka čiji je predsednik bio Đinđić i da ta vlada nije to uradila. Meni nije poznato da je podnet takav zahtev, što ne znači da nije, a ne mogu da se izjasnim o stvari koja mi nije poznata. Da, ja sam za to da se razotkrije svaka pozadina ubistva Đinđića i lično i sa funkcije koju obavljam i u skladu sa svojim nadležnostima, apsolutno ću se truditi da to maksimalno podržim", rekao je Selaković.

Napomenuo je da je Zakonom o zaštiti tajnosti podataka jasno propisano kako se određeni podaci pod oznakom tajnosti otkrivaju i kako se štite i koji mogu biti razlozi za to, te da za sve postoje procedure.

"Ne verujem da država koja je osudila određena lica i oglasila ih krivim za ubistvo predsednika Vlade ima bilo kakav razlog ili osnov da bilo koga od tih lica štiti. Mislim da ova država nikoga tako ne štiti", rekao je Selaković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво