Sutra nastavak postupka rehabilitacije Milana Nedića

U Višem sudu u Beogradu sutra bi trebalo da bude nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika pronacističke vlade Srbije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića.

Na ročištu koje je zakazano za 10.00 časova predviđeno je da bude saslušan tadašnji predstavnik Uprave iseljavanja Slovenaca Nikola Milovančev.

Prethodno je saslušan Žarko Vidović, koji je u vreme rata bio u Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u Sarajevu. Naveo je da je Staro sajmište, logor na današnjem Novom Beogradu u kojemu su ubijene hiljade ljudi, u prvom redu Jevreja, bio u nadležnosti ustaške Nezavisne Države Hrvatske, a ne Nedićev logor.

Među sedam predloženih svedoka su i univerzitetski profesor Kosta Čavoški i istoričar Bojan Dimitrijević.

Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti – protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i obavlja reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Milan Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu nacističke okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945. godine, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju.

Nediću nije suđeno, jer je 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво