Читај ми!

Tači na listi optuženih za zločine OVK?

Hašim Tači bi mogao da bude među onima koji će biti optuženi pred Specijalnim sudom za zločine OVK do kraja godine, rekao je za AFP neimenovani zapadni diplomata, prenosi Dojče vele.

U tekstu se navodi da će optužnice biti zasnovane na rezultatima do kojih su u istrazi doššli članovi specijalnog tela koje je EU formirala 2011. kako bi se ispitali navodi iz izvešštaja Saveta Evrope.

Bivši glavni tužžilac tog tela je jošš 2014. izjavio da su rezultati istrage poprilično konzistentni i da "obuhvataju „čvrste dokaze" koji omogućavaju da se optužže neki rukovodeći ljudi OVK za zločine protiv Srba, Roma, drugih etničkih manjina i albanskih političkih protivnika.

"Na osnovu toga, Tači bi mogao da spada u one koji će biti optužženi do kraja godine", rekao je za agenciju AFP neimenovani zapadni diplomata, dodajući da će solidno pripremljen proces protiv najuticajnije političke figure Kosova zavisiti od toga „ko je spreman da svedoči protiv njega.

Isti diplomata koji je želeo da ostane anoniman konstatuje da će Tačijev izbor na funkciju predsednika Kosova ipak "„podići ulog za svaku optužžnicu".

Novi ššef Specijalnog suda za zločine OVK Dejvid ŠŠvendiman je nedavno naglasio da izborom na predsedničko mesto Tači nije niti stekao imunitet, niti ima pravo na amnestiju, podseća Dojče vele.

U opšširnoj analizi agencije AFP o situaciji na Kosovu, podseća se da je Savet Evrope u svom izvešštaju 2011, kada je Haššim Tači bio premijer, izneo tešške optužžbe da je Tači na čelu mreže koja funkcionišše slično mafiji, i koja je umeššana u ubistva, otmice i trgovinu ljudskim organima zarobljenih ili otetih Srba.

Dojče vele navodi da su i Srbi i Albanci na Kosovu skeptični kada je reč o ciljevima i motivaciji novog suda.

Analitičari smatraju da je zastraššivanje svedoka najveća prepreka, dok su neki svedoci već umrli, a druge lošše služži pamćenje.

Postavlja se pitanje zaššto ta suđenja nisu bila moguća za vreme uprave UN ili zaššto to nije uradio Euleks? Trebalo bi podsetiti da su svedoci nestajali ili su umirali pod sumnjivim okolnostima jošš za vreme prethodnih suđenja vođama OVK, navodi Dojče vele.

Nemački mediji za dosadaššnji neuspeh pravosuđa navode dva uzroka – zid ćutanja „kao kod Koza nostre“ i to da se zapadna politička elita pomirila sa postojećim odnosom moći na Kosovu.

Tači je pod međunarodnim pritiskom podržžao osnivanje Specijalnog suda, ali njegovi politički protivnici, među kojima su njegovi bivšši saborci, protive se tom koraku, označavajući ga neustavnim i nazivajući ga uvredom za gerilsku borbu.

Mediji sa nemačkog govornog područja u svojim analizama stvari vide neššto drukčije – Tačijeva hipoteka već tešško opterećuje zemlju ogrezlu u korupciju i kriminal.

U opšširnom tekstu u Noje cirher cajtung (NZZ) jošš proššlog leta je konstatovano da je OVK kao ratni plen nakon rata preuzela benzinske pumpe i do danas držži vešštački visoku cenu benzina, da je Tači na čelu jedne interesne piramide koja deluje na mafijašški način, ali i da je svojevremeno nemačka obavešštajna služžba BND u svojim izvešštajima navela da je Tači naručivao ubistva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво