Izbor Tačija ubrzava formiranje Specijalnog suda

Izborom Hašima Tačija za predsednika Kosova stekli su se svi uslovi za početak rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK, smatraju analitičari. Prištinski mediji očekuju prve optužnice u septembru, a sam Tači, koji na dužnost stupa 7. aprila, tvrdi da će Kosovo poštovati sve svoje zakonske i ustavne obaveze u pogledu rada tog suda.

Tači kaže će taj sud biti prednost za Kosovo i snažan argument za konsolidaciju "zemlje prema međunarodnoj zajednici". Dakle, kaže aktuelni zamenik premijera i šef kosovske diplomatije, ne postoji zabrinutost niti oklevanje jer Priština "nema šta da krije".

Novoimenovani predsednik Kosova lično nije zabrinut zbog formiranja tog suda, tvrdi Tači u intervjuu Glasu Amerike.

"Mi smo ratovali protiv režima Miloševića i protiv Miloševićevih zakona. Danas mi poštujemo međunarodne zakone i standarde", rakao je Tači.

Analitičar Nedžmedin Spahiu u izjavi za Tanjug ističe da bez rasvetljavanja zločina Kosovo ne može napred, te da očekuje skoro formiranje Specijalnog suda, ali i napominje da sve u vezi sa tom pravosudnom institucijom više ne zavisi od Prištine.

Formiranje suda i prve optužnice Spahiu očekuje uskoro, da sve formalnosti budu obavljenje, uključujući i glasanje u parlamentu i potpisivanje dogovora o sudu sa Holandijom, tako da sada, kako kaže, više ništa ne zavisi od Kosova.

Spahiu je podsetio da je već bilo najavljeno da će prve optužnice tužilaca biti podignute u januaru, ali i da se do sada to nije dogodilo. Veruje, ipak, da će se to desiti u prvoj polovini godine.

"Kosovo još nosi ratnu hipoteku ali i posleratnu hipoteku kada su se dogodila mnogobrojna politička ubijanja desila na Kosovu i zločini koji treba da budu rasvetljeni i koji drže kosovsko društvo kao taoca," rekao je Spahiu.

Po njegovim rečima, bez rasvetljavanja tih događaja, bez rasvetljavanja ratnih zločina, kosovsko društvo ne može ići napred.

Sedište Specijalnog suda biće u Holandiji, a holandska vlada je pre mesec najavila da bi ta pravosudna institucija trebalo da počne sa radom ove godine.

Pred tim sudom će se, kako je najavaljno, voditi procesi za zločine počinjene tokom i neposredno posle sukoba na Kosovu.

Prištinski Kosova sot piše da će prve optužnice pred Specijalnim sudom biti podignute u septembru.

I predsednik Srpske liste Slavko Simić očekuje ubrzanje procesa formiranja Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK.

Simić je u izjavi za Tanjug rekao da je izborom novog kosovskog predsednika izbegnuto produbljivanje krize na Kosovu, da su stvoreni svi uslovi za formiranje Specijalnog suda za ratne zločine OVK i da očekuje skori početak rada tog suda.

"U petak na vanrednoj sednici skupštine u Prištini izbegli smo produbljivanje političke krize, samim tim što je izabran predsednik Kosova i zato očekujem da se u narednom periodu ubrzaju mnogi procesi na Kosovu i Metohiji, samim tim i da se ubrza proces formiranja Specijalnog suda za ratne zločine," rekao je Simić.

"Kosovo prolazi kroz opasne faze" 

Predsednik Srpske liste je, međutim, rekao da je evidentno da Kosovo prolazi kroz opasne faze, ne samo u političkom, već u svakom drugom smislu i da se nada da ovoga puta to neće značiti i odlaganje formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK.

S druge strane, publicista Veton Suroi tvrdi da kosovska politička kriza ne samo da nije prevaziđena, već je Priština još dublje utonula u nju.

U kolumni objavljenoj u Kohi ditore, Suroi piše da bi u ovom trenutku dva suda
mogla da se bave novoizabranim predsednikom – jedan je Ustavni sud, a drugi Specijalni sud sa sedištem u Hagu.

Kada je u pitanju Specijalni sud, prema Suroiu, ta pravosudna institucija bi mogla da pozove Tačija u više različitih svojstava, uključujući i status optuženog. Prema Suroiju, bez obzira na funkciju koju bi Tači obavljao u trenutku tog poziva, izvesno je da bi potencijalna optužnica protiv njega predstavljala delom krizu "za mnogo ozbiljnije države od Kosova".

"Kakva god da je odluka suda u vezi sa Hašimom Tačijem, ime Kosova, dobrim delom zbog imena Hašima Tačija, verovatno neće izaći iz krizne zone", smatra Suroi.

Izborom kosovskog predsednika bavi se i švajcarski Tagesancajger koji smatra da je Tačijev interes eskalacija događaja, jer bi Specijalni sud još ove godine trebalo da podigne prve optužnice protiv bivših komandanata OVK, "koji danas u odelima i kravatama pljačkaju zemlju".

List navodi da Tači ima dobre razloge da paniči i da mu je eskalacija u interesu, jer onda pred EU i SAD može da izađe kao faktor stabilnosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво