"Opasnost od nuklearnog materijala u rukama terorista"

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Jukija Amano upozorio je na opasnost ukoliko nuklearni materijal padne u ruke terorista i pozvao zemlje sveta da primene sporazum čija je svrha da se ta opasnost minimizira.

Jukija Amano je naveo da još 11 zemalja treba da ratifikuje Amandmane Konvencije za fizičku zaštitu nuklearnog materijala, pre nego što taj sporazum stupu na snagu, prenela je agencija AP.

Japanski diplomata je istakao da će primena tog sporazuma "smanjiti verovatnost da teroristi mogu da detoniraju takozvanu 'prljavu bombu', koja može da raširi radioaktivnost na širem području".

Pored toga, dodao je Amano, sporazum će smanjiti rizik napada na nuklearnu elektranu.

Kako je naveo, njegovoj agenciji, u sastavu Ujedinjenih nacija, od 1995. godine prijavljeno je gotovo 2.800 incidenta nestanka radioaktivnog materijala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво