Читај ми!

Obradović i saradnici oslobođeni optužbi za sprečavanje "Parade ponosa"

Viši sud u Beogradu oslobodio je vođu "Obraza" Mladena Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizovanje i učestvovanje u sprečavanju održavanja "Parade ponosa" oktobra 2010. u Beogradu, kada su huligani divljali na ulicama grada lomeći izloge i sukobljavajući se sa policijom.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, a prvu kojom je Mladen Obradović bio osuđen na dve godine zatvora, a ostali od šest meseci do godinu dana zatvora 2013. godine, ukinuo je Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu, današnju prvostepenu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Među 13 optuženih za nasilničko ponašanje koji su danas oslobođeni jeste i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović i Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić, Damir Grbić, Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev.

Obradović se tereti da je kao sekretar udruženja građana Srpski otačastveni pokret "Obraz" početkom oktobra 2010, kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke u cilju dogovora oko sprečavanja održavanja "Parade ponosa".

To je kako se sumnja, učinjeno u okviru kampanje "Čekamo vas" kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

U sukobima protivnika gej parade i policije, 10. oktobra 2010. godine u Beogradu je povređena 141 osoba. Privedeno je 207 ljudi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво