Policajac nije znao za zločine nad nesrbima u Bosanskoj Krajini

Svedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši policajac iz Banjaluke Mile Matijević tvrdio je pred Haškim tribunalom, da 1992. nije znao da je specijalna policija počinila zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Bosanskoj Krajini.

Optužnica generala Mladića (73) tereti za progon nesrpskog stanovništva širom BiH, koji je u šest opština, uključujući Prijedor, Kotov Varoš i Ključ, imao razmere genocida.

Svedoka Matijevića, koji je s proleća 1992. bio načelnik policije u Centru službi bezbednosti u Banjaluci, tužilac Artur Traldi pitao je u unakrsnom ispitivanju da li je znao za zlodela odreda specijalne policije u Bosanskom Novom, Kotor Varoši i Prijedoru.

"Nije mi to poznato", odgovorio je svedok. Potvrđujući da su u tom odredu bili i kriminalci, koji su bili preuzeti iz paravojne formacije Srpske odbrambene snage.

Matijević je naznačio da "lica sklona kriminalu mogu činiti krivična dela", dodajući, međutim, da "to faktima ne može da potvrdi u ovom slučaju".

Pošto mu je tužilac predočio dokumente policije RS, Matijević je potvrdio da je policijski načelnik u Prijedoru Simo Drljača, 1993-94, bio tri puta unapređen.

Na Traldijevu sugestiju da su unapređenja došla posle "zločina Drljačine policije, poput onog na Korićanskim stijenama", Matijević je rekao da se "za neke (zločine) odmah saznalo, a da se za neke nije znalo" i ogradio se da "ne može komentarisati odluke" o unapređenju Drljače.

Na direktno pitanje zastupnika optužbe "da li je znao da je prijedorska policija počinila zločin na Korićanskim stijenama", svedok je odgovorio: "Bio sam upoznat, ali ne u detalje". Upitan da li je neko osuđen za taj zločin, Matijević je kazao: "Koliko mi je poznato, nije".

Na prevoju Korićanske stijene na planini Vlašić, 21. avgusta 1992, pripadnici policije RS streljali su oko 200 muslimanskih zarobljenika i njihova tela bacili u provaliju. Komandir policijskog odreda Darko Mrđa priznao je 2003. godine krivicu pred Haškim tribunalom i osuđen je na 17 godina zatvora. Posle dve trećine kazne, pušten je na prevremenu slobodu u oktobru 2013.

Svedok Matijević negirao je i da je znao za zločine nad Muslimanima u logoru Omarska kod Prijedora. "Čuo sam da ima bezbednosnih problema, ali nisam išao tamo". Nešto kasnije tokom ispitivanja, izjavio je da se "znalo da je bilo zločina" i da "postoje indicije" da su zarobljenici ubijani.

Matijević je odbacio tvrdnju da je bio umešan u prikrivanje masovne grobnice u rudniku Tomašica kod Prijedora, iz koje 2013-14 ekshumirano više od 500 tela.

Tužilac Traldi prethodno je svedoku iz ratne beležnice generala Mladića citirao zapis iz maja 1993. u kojem se navode reči jednog oficira VRS da je i Matijević bio umešan u prikrivanje grobnice.

Prihvatajući da je prikrivanje grobnice "teška stvar i krivično delo", Matijević je tvrdnju da je on bio umešan nazvao "apsolutno netačnom". "Ja u vezi sa tim ne znam ništa...Apsolutno sam čiste savesti, nemam nikakvog saznanja, ni učešća" u tome, rekao je svedok.

Zbog problema koje Mladićeva odbrana ima u dovođenju poslednjih svedoka, izvođenja dokaza pred Tribunalom neće biti do kraja februara, saopštio je, na kraju današnjeg zasedanja, predsedavajući sudija Alfons Ori.

Strane će se, međutim, u sudnici ponovo naći 16. februara na raspravi o zahtevu Mladićeve odbrane da Tribunal obaveže Belgiju i NATO da omoguće braniocima da razgovaraju sa jednim potencijalnim svedokom.

General Mladić optužen je i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво