Pavlović: Hiljade Muslimana stradale u proboju iz Srebrenice

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, veštak odbrane Dušan Pavlović ostao je pri glavnom iskazu, koji je dao u decembru prošle godine, da je pri proboju iz obruča Vojske Republike Srpske oko Srebrenice, u julu 1995, poginulo "najmanje 4.000-5.000" boraca Armije BiH i civila.

Po optužnici koja generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za genocid u Srebrenici, ta vojska je u danima pošto je, 11. jula 1995, zauzela enklavu, oko 7.000 zarobljenih Muslimana prebacila na više lokacija kod Zvornika i organizovano streljala.

U koloni koja se, od 12. do 17. jula 1995, probijala iz obruča oko Srebrenice ka Tuzli bilo je, kako se čulo ranije tokom suđenja, do 15.000 muslimanskih muškaraca, od kojih je trećina bila naoružana.

Tokom današnjeg unakrsnog ispitivanja, zastupnik optužbe ukazivao je na činjenične netačnosti u Pavlovićevom izveštaju, tvrdeći da svedok nije istinito navodio iskaze očevidaca o nestanku ili stradanju muslimanskih muškaraca iz kolone koja se probijala ka Tuzli.

Tužilac je naveo izjave svedoka da su srebrenički Muslimani, koji su, po Pavloviću, stradali u "borbenim dejstvima pri proboju", zapravo "zarobila VRS" i da su "pali kao žrtve masovnog pogubljenja".

Potvrđujući da je, pri sastavljanju izveštaja, znao za te izjave, Pavlović je odgovorio: "Ovo je moja pretpostavka".

Na tužilačevu primedbu da je ta svedokova pretpostavka "pogrešna", Pavlović je uzvratio da "ne može tvrditi da je 100 odsto pogrešna pretpostavka da postoji mogućnost da su poginuli u borbi".

"Ako je sudsko-istražna radnja dovedena do kraja i ako je utvrđeno da su tako stradali, ne sporim to uopšte", dodao je veštak odbrane o verziji događaja koju mu je izložio tužilac.

Posle Pavlovića, odbrana generala Mladića pred sudije je izvela svog sledećeg svedoka, policajca iz Prijedora Mileta Matijevića, koji će iskaz nastaviti sutra.

Optužnica generala Mladića tereti i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво