Oliver Ivanović odveden u zatvor

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović odveden je iz kućnog pritvora u pritvorsku jedinicu u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je za Radio Beograd advokat Nebojša Vlajić. Apelacioni sud u Prištini prvi put je pokazao da može da radi brzo ali kada treba doneti odluku na štetu Olivera Ivanovića, rekao je Vlajić.

Advokat Olivera Ivanovića Nebojša Vlajić rekao je za Radio Beograd da je Apelacioni sud u Prištini usvojio žalbu javnog tužioca i kućni pritvor, u kome se Ivanović nalazio poslednja četiri meseca, zamenio sudskim pritvorom.

Vlajić kaže da je ovakvo rešenje očekivano kao i da su ga očekivali u toku ove nedelje.

"Apelacioni sud u Prištini prvi put je pokazao da može da radi brzo kada treba doneti odluku na štetu Olivera Ivanovića. Na naše žalbe odlučivali su u roku od dve do tri nedelje, a ovo je bilo ekspresno", istakao je Vlajić.

Odluku o sudskom pritvoru Ivanović je dočekao kod kuće, poštujući rešenje o kućnom pritvoru, bez ikakve želje da pobegne iako je znao kakvo se rešenje može doneti, rekao je Vlajić. 

"To govori da on nije imao nameru da beži i da će ovaj postupak dovesti do kraja", rekao je Vlajić.  

Ivanovićev advokat je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da je pritvor za kazne teže od pet godina obavezan, ali je napomenuo i da je kućni pritvor takođe pritvor, istakavši da je to i mišljenje prvostepenog veća.

Ipak, kako kaže, tužilac se žalio, ali je napomenuo da na rešenje o pritvoru nije moguće uložiti žalbu.

"Prema tome, mi se ne možemo žaliti i sačekaćemo da se napiše i nama dostavi prvostepena presuda i u toj žalbi ćemo se osvrnuti i na pritvor", rekao je Vlajić.

Ivanović je osuđen u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici na devet godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina počinjenog u tom gradu 1999. godine.

GI SDP: Euleks nastavlja da maltretira Ivanovića  

Građanska inicijativa SDP saopštila je da se nastavlja brutalno maltretiranje njihovog lidera Olivera Ivanovića, od strane, kako su ocenili, "političke inkvizicije pod nazivom Euleks". 

Najnovijom odlukom da se kućni pritvor zameni sudskim pritvorom dokazuje se da pravo i pravda nisu merilo kojim se Euleks vodi u ovom političkom procesu, smatraju u toj stranci.

"Podsećamo da u situacijama kada je odlučivao po žalbi odbrane Apelacioni sud je svoje odluke donosio sa zakašnjenjem. U ovom slučaju to su učinili za svega par dana", navode iz te inicijative.

Činjenica da je ovu odluku Ivanović sačekao u porodičnom domu govori o njegovoj nameri da nastavi borbu za svoju slobodu, ali i slobodu svih onih Srba koji se u budućnosti budu našli u rukama onih kojima je politički interes ispred pravde i istine, navodi se u saopštenju.

Iz Građanske inicijative SDP pozvali su građane da sutra u 11 časova prisustvuju protestu koji će biti održan na trgu "Šumadija" u Kosovskoj Mitrovici i javno izraze neslaganje zbog, kako su naveli, političkog terora kojima su izloženi od strane Euleksa.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво