Oliveru Ivanoviću devet godina zatvora

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović osuđen na devet godina zatvora u postupku koji se protiv njega i četvorice Srba više od godinu dana vodio za najteža krivična dela, među kojima je i ratni zločin nad civilima. Ivanović je osuđen za ubistva Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice aprila 1999. godine. Oslobođen je optužbi za ubistvo i pokušaj ubistva 2000. godine. Ostala četvorica oslobođena optužbi.

Euleksov sud u Kosovskoj Mitrovici osudio je Olivera Ivanovića na devet godina zatvora zbog ubistava grupe Albanaca u južnom delu Kosovske Mitrovice aprila 1999. godine. Istovremeno, oslobođen je za drugi slučaj ubistva i pokušaja ubistva iz 2000. godine.

Ivanović ostaje u kućnom pritvoru do pravosnažnosti presude, odlučilo je sudsko veće. 

Kako se navodi u obrazloženju presude, o događaju u Južnoj Mitrovici su "van svake sumnje" utvrđene činjenice da je "14. aprila organizovano čišćenje Južne Mitrovice u cilju ubijanja i proterivanja Albanaca".

"Toga dana brojne albanske porodice su silom izbačene iz svojih kuća i izvedene na ulicu. Žene, deca i starija lica su izdvojeni od muškaraca i naređeno im je da odu na autobusku stanicu, a 15 muškaraca je zadržano na ulici. Grupa od šest Albanaca je odvojena i rečeno im je da odu u Albaniju. Toga dana Oliver Ivanović je bio na kontrolnom punktu u tom delu Mitrovice. On je nosio plavu uniformu i bio je naoružan", ističe se u obrazloženju.

Kako se navodi, "jedan od pripadnika paravojne formacije je pitao Ivanovića: 'Šta ćemo, šefe, da radimo sa njima?', a Ivanović je odgovorio: 'Što me pitaš, postupi po naređenju.'"

"Devetorica Albanaca su odvedena, dvojica po dvojica. Ubijena su četiri Albanca. Oliver Ivanović je bio svestan operacije ubijanja i proterivanja civila, i on je voljno postupao po planu znajući da će biti ubistava", navodi sud.

Istaknuto je da je Ivanović bio "u dobrom mentalnom zdravlju", mada se "nije moglo ustanoviti van svake sumnje da je postupao u svojstvu vođe i lidera srpskih paramilitaraca, i da je podstrekavao grupu ili im naređivao".

Kako stoji u presudi, Oliver Ivanović je proglašen krivim za ratni zločina. 

Kako javlja dopisnik RTS-a, sudsko veće kojem je predsedavala sudija Roksana Komša, oslobodilo je optužbi penzionisanog pukovnika MUP-a Dragoljuba Delibašića.

Optužbi su oslobođeni i profesor Aleksandar Lazović, pravnik Nebojša Vujačić i advokat Ilija Vujačić, koji su se takođe teretili da su tokom 1999. i 2000. godine počinili više krivičnih dela protiv albanskih civila. Oni će odmah biti pušteni na slobodu.

Izricanje presude Oliveru Ivanoviću, zakazano za 10 časova, bilo je nakratko odloženo zbog tehničkih problema. Rad je nastavljen bez ozvučenja u sudnici. 

Oko zgrade Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici podignut je visok nivo bezbednosti.

Pored velikog broja članova porodica, prijatelja, građana i novinarskih ekipa, izricanju presude Ivanoviću i ostalim optuženima prisustvovali su i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Dušan Kozarev i oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević.

Povodom presude reagovali su brojni srpski zvaničnici i političke partije.

Advokati: Presuda na granici skandala

Advokati Olivera Ivanovića, Ljubomir Pantović i Nebojša Vlajić, izjavili su da je presuda na granici skandala, kao i da je time tužilačka farsa koja je trajala skoro dve godine postala sudska farsa.

Pantović je novinarima rekao da je posle odluke suda potpuno jasno da je prava meta bio Oliver Ivanović, dok su ostali optuženi tu bili "kao dekor".

"Čuli ste obrazloženje presude koja je neverovatna, ja 21 godinu radim ovaj posao, a još nismo čuli da je moguće da sud kaže da Oliver Ivanović nije komandovao, nije naređivao, izvršio nijedno ubistvo, a da je ipak kriv. To je zaista neshvatljivo obrazloženje suda", rekao je Pantović.

Dodao je da su branioci u pauzi razgovarali neformalno sa javnim tužiocem, koji je zastupao optužnicu i da je "i on začuđen takvim obrazloženjem suda".

"Ja ne znam kako će sud obrazložiti svoj stav da je Oliver Ivanović kriv. Presuda je na granici skandala", rekao je Pantović istakavši da će odbrana učiniti sve da u žalbenom postupku presudu obori i da ishod postupka bude u korist Ivanovića.

Advokat Nebojša Vlajić ocenio je da je današnjom presudom jedna tužilačka farsa, koja je trajala skoro dve godine, postala sudska farsa. "Verovali smo da sud može da se izdigne iznad politike, iznad interesa nekih krugova koji su tu presudu priželjkivali, a nažalost, to se nije desilo", rekao je Vlajić.

Jedino je, kaže, utvrđeno, po mišljenju suda, da je Ivanović bio na licu mesta. "Prisustvo nekom događaju nije dovoljno da ustanovi vašu odgovornost. Krivično delo se ne može učiniti prisustvom", rekao je Vlajić.

Najavio je da je sledeći korak da se izjavi žalba, a rok za žalbu počinje od trenutka kada se pismena presuda dostavi. "To će verovatno biti u narednih mesec ili dva dana, a kućni pritvor mu je produžen do pravosnažnosti presude", rekao je Vlajić.

Ksenija Božović, zamenica predsednika Građanske inicijative SDP očekuje da će sledeća presuda biti u Ivanovićevu korist.

"Ovo je skandal. Mi ćemo nastaviti dalje da mu pružamo maksimalniu podršku, ali sa ovog mesta očekujemo i poručujemo Vladi Republike Srbije, Kancelariji za KiM da pod hitno preduzmu korake i pruže mu podršku i uključe se u dalji sudski proces koji će da traje", rekla je Božovićeva.

Delibašićev advokat Miodrag Brkljač uveren je da presuda ne može da opstane u drugostepenoj fazi. "Razlozi koje je dao sud prilikom obrazlaganja presude, koji predstavljaju rezime, kako je sudija rekla, su prilično šturi i iz njih se ne može bogzna šta videti. Ali, pošto ja znam suštinu i sadržinu ovog predmeta, ja sam duboko uveren da takva presuda ne može da opstane u drugopstepenoj fazi i da će se tu verovatno nešto menjati", rekao je Brkljač.

Ivanović je uhapšen u januaru 2014. godine, a suđenje pred Osnovnim sudom u Kosovskoj Mitrovici počelo je 18. decembra iste godine.

Ivanović i Delibašić su se nalazili u kućnom pritvoru, dok su se ostala trojica Srba do suđenja branila sa slobode.

Sudski proces je trajao više od godinu dana.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво