Hasani: Mandat Specijalnog suda možda i za zločine posle 2000.

Predsednik Ustavnog suda Kosova Fejzulah Hasani je izjavio da se mandat Specijalnog suda za pretpostavljene ratne zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova može proširiti i na zločine posle 2000. godine.

"Ne znam kako će stvari teći, da li će se zaustaviti na vremenskom periodu koji je limitiran do kraja 2000. godine ili će se proširiti i posle toga. Ne znam, ali ne isključujem i tu mogućnost da se istrage prošire i u vremenskom i strukturnom aspektu", rekao je Hasani za RTK.

Dodao je da se u kosovskoj javnosti mogućnost proširenja vremenskog perioda za zločine posle 2000. godine spominje kada su u pitanju ubistva zvaničnika Demokratskog saveza Kosova, nakon 31. decembra 2000. godine.

"Ako je neko podbacio kada su u pitanju ratni zločini to su bile međunarodne sudije i tužioci koji su bili deo Unmika i Euleksa pošto su oni imali ekskluzivna ovlašćenja u ovoj oblasti", rekao je Hasani.

Specijalni sud je u procesu osnivanja i operacionalizacije, koja treba da bude okončana u 2016. godini.

Očekuje se da budu formalizovane procedure sa Holandijom, gde treba da bude centralno sedište suda, kako bi se posle toga nastavilo procesuiranjem slučajeva ratnih zločina za koje su prema izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija odgovorni neki od visokih zvaničnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи