Odloženo suđenje Preliću za ubistvo Brisa Tatona

Navijaču Partizana Đorđu Preliću, optuženom da je učestvovao u događajima 17. septembra 2009. na Obilićevom vencu kada je u tuči navijača na smrt pretučen Francuz Bris Taton, odložen početak suđenja.

Suđenje je odloženo za 10. februar sledeće godine zato što nisu uredno uručeni pozivi dvojici francuskih državljana koji su bili u društvu Tatona kada je napadnut, pa će oni biti pozvani preko diplomatske pošte, imejla i DHL-a.

Odbrana Prelića, protiv kojeg je sudski postupak trebalo ponovo da počne pošto je prethodno osuđen u odsustvu na 15 godina zatvora, predložila je da tužilaštvo izmeni optužnicu i iz nje isključi dvojicu oštećenih Francuza jer, kako su rekli, ne pokazuju interes za ponavljanje postupka.

Time bi se, kako je objasnio advokat Dragoslav Ognjanović, ubrzao postupak i doprinelo njegovoj dinamici.

Odbrana je zatražila i da se Preliću, koji se nalazi u Centralnom zatvoru u Beogradu, promene pritvorski uslovi u uslove koje imaju sva osuđena lica i da mu se na taj način omogući više telefonskih poziva i intimne posete supruge.

Prelić je uhapšen po srpskoj poternici februara 2013. u blizini Barselone posle višegodišnjeg skrivanja, pošto je iz Srbije pobegao odmah po incidentu u centru Beograda kada su navijači Partizana napali navijače koji su došli da bodre fudbalere Tuluza.

U junu prošle godine je izručen Srbiji i nalazi se u pritvoru.

Suđenje će, za sad, biti ponovljeno samo u odnosu na Prelića, mada u narednom periodu može da se očekuje da se suđenje ponovi i za Dejana Puzigaću - poslednjeg optuženog koji je bio u bekstvu a uhapšen je sredinom septembra u Atini i čeka izručenje Srbiji.

Na pripremnom ročištu Prelić je negirao da je učestvovao u događajima u kojima je na smrt pretučen Francuz Bris Taton.

Viši sud je početkom 2011. godine Prelića prvostepeno osudio na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena odlukom Apelacionog suda i kazna mu je smanjena na 15 godina zatvota.

U neredima na Obilićevom vencu u Beogradu neposredno pred početak fudbalske utakmice beogradskog Partizana i francuskog Tuluza grupa hiligana je 17. septembra 2009. godine pretukla Tatona, koji je od zadobijenih povreda umro 29. septembra u Kliničkom centru.

U procesu za ubistvo Tatona neki od osuđenih su već odlužili kazne.

Dejan Puzigaća je pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво