Читај ми!

Đurić: Ivanović je kosovski Gandi

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da bi Ivanović 26. avgusta trebalo da bude pušten iz pritvora i da odluku o tome očekuje u skladu sa zakonom, pravom i pravdom. Napominje da Oliver Ivanović nikada nije sprovodio nacionalnu politiku ni rečima ni delima.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da je u razgovoru sa šefom Unmika Faridom Zarifom ukazano na nehuman tretman Olivera Ivanovića.

"Podsetiću, čak ni porodici nije dozvoljno da Ivanovića posećuje u bolnici, ni lekarima iz Beograda, ni svešteniku i to je nešto što nije u skladu sa standardima 21. veka. Njegovo zadržavanje nije osnovano i svi koji dobro poznaju situaciju na KiM u prethodnih 15 godina znaju da je Ivanović, što se tiče njegove politike, kosovski Gandi. Nikada nije sprovodio nacionalnu politiku ni rečima ni delima", ističe Đurić.

Dodaje da od onih koji su ubijali i koji su proterali 250.000 ljudi niko nije pravosnažno osuđen.

"Neki od njih danas obavljaju najodgovornije funkcije i pitamo se gde je tu pravo i pravda i tražimo pravedan tretman za Ivanovića", poručuje Đurić.

Kaže da bi Oliver Ivanović trebalo da se 26. avgusta nađe na slobodi ukoliko sud ne odluči drugačije.

"Mi očekujemo odluku u skladu sa zakonom, pravom i pravdom i zahtevamo da on bude pušten", ističe Đurić.

Inače, lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović, koji je 11 dana štrajkovao glađu, juče je postepeno počeo da uzima hranu.

Marko Đurić kaže da je šef Unmika Farid Zarif iskusan diplomata i da su njegove procene što se tiče političko-bezbednosne situacije na KiM gde završava mandat, realne.

"Pitanje je koliko se danas uvažava ono što govori Unmik i koliko se poštuje međunarodno pravo", kaže Marko Đurić.

Što se nove runde dijaloga u Briselu tiče, Marko Đurić kaže da se Srbija bori za normalizaciju odnosa i za mir sa Albancima na KiM i šire u regionu.

"Borimo se argumentima, znanjem, ljubavlju i istinom. Ipak, druga strana se ne bori uvek i to se vidi iz ponašanja njihovih predstavnika. Želimo da se runda 25. završi usvajanjem principa za osnivanje ZSO", napominje Đurić.

Kaže da bi bilo loše i zamisliti da KiM nezavisno od Srbije postane član Interpola.

Dodaje da će u toku dana razgovarati sa ambasadorima Belorusije i Nemačke.

"Nemačka je velika i ugledna zemlja, sa kojom želimo da razvijamo dobre odnose i sa ambasadorom Nemačke u Srbiji razgovaraću o temama iz svoje oblasti, a sa beloruskim o tome kako unaprediti privredni ambijent u južnoj srpskoj pokrajini", kaže Đurić. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара