Karadžiću dozvoljen uvid u arhive UN

Ujedinjene nacije dozvolile odbrani Radovana Karadžića da istraži pojedina dokumenta u arvihi te organizacije koja se tiču, kako tvrdi Karadžić, njegovog sporazuma o imunitetu sa Ričardom Holbrukom.

Odbrani bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, Ujedinjene nacije dozvolile su uvid u arhive te organizacije koja se tiču njegovog, kako tvrdi Karadžić sporazuma o imunitetu sa američkim diplomatom Ričardom Holbrukom, navedeno je u Karadžićevom podnesku koji je objavio Haški tribunal.

"Ujedinjene nacije su konačno pregledale svoja dokumenta i dozvolile da se pojedina od njih obelodane", naveo je Karadžić u podnesku Žalbenom veću Haškog tribunala kojim od tog veća traži da odloži odlučivanje o njegovoj žalbi povodom sporazuma koji je, navodno, imao sa Holbrukom, kako bi uz pomoć novih dokaza iz UN dopunio svoj žalbeni podnesak.

Karadžić je obavestio Žalbeno veće da je zatražena dokumenta, koja pravna kancelarija UN treba mejlom da pošalje njegovom pravnom savetniku, trebalo da budu dostavljena do 29. septembra, ali da do danas nisu stigla.

Bivši predsednik Republike Srpske je ocenio da će mu po prispeću ovih dokumenata trebati tri dana da dopuni svoju žalbu.

Tužilaštvo Haškog tribunala usprotivilo se Karadžićevom zahtevu, navodeći da sporazum Karadžić - Holbruk, i da postoji, ne bi uticao na proces protiv njega.

Karadžić je 25. maja uputio sudskom veću zahtev da optužnica protiv njega bude odbačena, navodeći da mu je Holbruk 1996. godine obećao imunitet od krivičnog gonjenja ukoliko se bude povukao iz javnog života.

Sudsko veće je odbilo njegov zahtev i zaključilo da bivši lider bosanskih Srba nije uspeo da dokaže da je Holbruk radio u ime Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pa je Karadžić uputio žalbu petočlanom Žalbenom veću Tribunala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи