Читај ми!

Odbijen zahtev tužilaštva za hitan nastavak suđenja Hadžiću

Odbijen je i drugi zahtev tužilaštva da suđenje Goranu Hadžiću bude hitno nastavljeno i okončano zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja.

Tužilaštvo je u obrazloženju zahteva navelo da je u interesu pravde da se nastavi suđenje osobi koja je neizlečivo bolesna i kojoj je ostalo još nekoliko meseci života, saopštio je Haški tribunal, prenosi Tanjug.

Sudsko veće u saopštenju navodi da bi ispunjenje zahteva tužilaštva da traži od odbrane da uzima izjave od "viva voče" svedoka, umesto njihovog usmenog svedočenja, narušilo Hadžićeva prava.

Zahtev za ubrzanim suđenjem i izricanjem presude bez razloga je preuranjen u neopravdan, dodaje se u saopštenju.

Odbrana Gorana Hadžića je prošlog meseca tražila od Haškog tribunala okončanje postupka ili zaustavljanje suđenja zbog teškog zdravstvenog stanja optuženika.

U obrazloženju zahteva koje je objavio Tribunal, redigovani su delovi koji se konkretno odnose na prognoze o tome koliko bi Hadžić još mogao da živi ali se navodi da se ne može razumno očekivati da suđenje bude dovršeno.

Krajem maja Hadžiću je dozvoljeno da se ponovo vrati u Srbiju i nastavi lečenje tumora.

Suđenje Hadžiću je u prekidu od oktobra 2014. godine, kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru. Odbrana je precizirala da boluje od tumora i da je bolest u konačnoj fazi.

Hadžić se u optužnici tereti za progon Hrvata na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, za istrebljenje, ubistva, nezakonito pritvaranje, mučenje, nečovečna dela, deportaciju i prisilno premeštanje u periodu od 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво