Sreten Lukić svedok na suđenju za Suvu Reku

Veće za ratne zločine u Beogradu tražiće da na suđenju za ubistvo albanskih civila u Suvoj Reci marta 1999. svedoči haški optuženik Sreten Lukić, nekadašnji šef MUP-a Srbije na Kosovu i Metohiji.

Sretena Lukića i još petoricu bivših državnih, vojnih i policijskih funkcionera, haško tužilaštvo tereti za prisilnu deportaciju, ubistva i progon Albanaca sa Kosova i Metohije 1999.godine.

Na suđenju za "Suvu Reku", Slobodan Andrejević, koji je u vreme ubistva bio lekar u Domu zdravlja u Suvoj Reci, svedočio je da je na Reštanskom putu, gde je živela nastradala porodica Beriša, izvršio pregled četiri leša, koji su bili uglavnom ugljenisani, ali nije mogao da se seti da li je na njima bilo tragova vatrenog oružja.

On je naveo da je kasnije, na muslimanskom groblju izvršio pregled leševa šestorice civila, Albanaca, na kojima su bile primetne prostrelne rane i da su po njega, kada je vršio preglede leševa, dolazili policajci koje nije poznavao.

Osmorica bivših policajaca terete se da su 26. marta 1999. godine u Suvoj Reci, na Kosovu i Metohiji, naredili i sproveli napad na civilno stanovništvo i ubistvo 48 članova porodice Beriša, među kojima je bilo starijih žena i dece.

Prema optužnici, oni su sa više saboraca streljali nekoliko starijih članova porodice Beriša, dok su ostale smestili u obližnju piceriju, u koju su ubačene dve ručne bombe.

Kako je navedeno u optužnici, leševi ubijenih Albanaca prvo su odvezeni u Prizren, a zatim, po naređenju haškog begunca, generala policije Vlastimira Đorđevića, hladnjačama prevezeni i zakopani u masovnu grobnicu na poligonu Specijalnih antiterorističkih jedinica policije Srbije u Batajnici, kod Beograda.

Za naređivanje i ubistvo članova porodice Beriša 26. marta 1999. godine u Suvoj Reci, optuženi su tadašnji komandant policijske jedinice "Niški odred" Radoslav Mitrović, komandir policije u Suvoj Reci Radojko Repanović i njegov pomoćnik Nenad Jovanović. Optuženi su i policajci iz Suve Reke Slađan Čukarić, Miroslav Petković, Zoran Petković, Ramiz Papić i pripadnik Resora državne bezbednosti Milorad Nišavić.

Suđenje optuženima za zločin u Suvoj Reci počelo je 2. oktobra 2006. godine, a svi optuženi negirali su izvršenje zločina

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво