Davinić odbacuje sve navode optužnice

Nekadašnji ministar odbrane državne zajednice SCG Prvoslav Davinić odbacio je kao neosnovane sve navode optužnice koja ga tereti za zloupotrebu službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa preduzećem za proizvodnju Vojne opreme "Mile Dragić" iz Zrenjanina. ”Politizacija slučaja”.

Izlažući odbranu pred sudskim većem Vojnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu Davinić je rekao da je ceo slučaj oko kupovine zaštitne vojne opreme visoko ispolitizovan i ocenio da je "taj slučaj doprineo ubrzanom raspadu državne zajednice, kao i da je bio "udar na vojni sistem i sistem bezbednosti zemlje".

Davinić je prvooptuženi u aferi "pancir", i tereti se da je iskorišćavanjem službenog položaja Miletu Dragiću, vlasniku istoimenog preduzeća, protiv koga je juče postupak razdvojen, pribavio korist u vidu dobijanja posla snabdevanja Vojske SCG vojnom opremom, koji nije bio u interesu državne zajednice.

U optužnici se dalje navodi da o tom poslu Davinić nije obavestio načelnika Generalštaba, koji o tome ništa nije znao, da je nabavka u količini i vrednosti bila u izrazitom neskladu sa potrebama vojske i finansijskim mogućnostima države, da za nju nije bilo finansijskih sredstava i da nije prošla neophodnu proceduru.

Takođe se navodi da je načelniku Sektora za materijalne resurse drugooptuženom Milunu Kokanoviću naredio da zaključi sporne ugovore, što je ovaj i uradio naredivši svom podređenom pukovniku Milovanu Andriću da potpiše ugovore sa Dragićem 25. avgusta 2005.

Davinić je detaljno objasnio kako je došlo do zaključenja spornih ugovora između Ministarstva odbrane i preduzeća "Mile Dragić" ističući da je odluku o nabavci opreme doneo Savet ministara državne zajednice SCG koju je on kao ministar bio obavezan da sprovede.

Obrazložio je legitimnost odluke Saveta Ministara pozivajući se na Ustavnu povelju i Zakon o Savetu, i naveo da "i poslednje odluke Ministarstva o povećanju brojnosti pripadnika Vojske govore o opravdanosti tadašnjih stavova vojnog vrha u vezi sa bezbednošću u regionu i potrebama snabdevanja vojske".

On je negirao navode optužnice da o tom poslu "uopšte nije znao načelnik Generalštaba", ne imenujući ga, kao i da je bilo šta u vezi tog posla urađeno mimo zakona i procedure.

"Načelnik generalštaba je aktivno učestvovao u planovima i razmišljanjima o nabavci zaštitne vojne opreme" rekao je Davinić.

Obrazložio je da je strategijom reforme vojske koju je odobrila Vlada Srbije u januaru 2005. godine bilo predviđeno da se kupovina sporne opreme obavi iz Fonda za finansiranje vojske koji je trebalo da se puni od prodaje viška nepokretnosti u vojnom vlasništvu.

Davinić je danas završio izlaganje odbrane a sutra će odgovarati na pitanja sudskog veća, tužioca i branilaca optuženih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи