Читај ми!

Dulić negirao optužbe

Nekadašnji ministar za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu negirao optužbe da je sa saradnicima zlupotrebio službeni položaj prilikom izdavanja dozvola za rad preduzeću "Nuba invest" 2009. godine.

Oliver Dulić je, u kratkom izjašnjenju o krivici, rekao da negira izvršenje krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret i najavio da će u nastavku suđenja detaljno izneti svoju odbranu, prenosi Tanjug.

Krivicu su negirali i njegov nekadašnji zamenik Nebojša Janjić i direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak.

Dulić tvrdi da je postupak protiv njega posledica, kako navodi, različitog tumačenja zakona u tadašnjem ministarstvu. Tako, za dokumenta koja su prema optužnici nedostajala za izdavanje dozvole, tvrdi da nisu ni bila neophodna.

Podseća da je na tu nezakonitost prva ukazala Verica Barać 2010, posle čega je na njegov zahtev dokumentaciju proveravalo i Republičko tužilašvo i utvrdilo da nije prekršen zakon.

"Ovo je jedan lažan postupak, zasnovan na potpunim neistinama, naravno politički motivisan. Ono što tvrdim i tvrdiću uvek - sve je rađeno u skaldu sa zakonom, sve kompanije koje su zatražile dozvole to su i dobile, nije učinjena nikakva šteta niti je ikome učinjena ikakva korist", naglašava Oliver Dulić. 

Optužnicom koju je prethodno pročitao zamenik tužioca za organizovani kriminal Milojko Mandić, Dulić se tereti da je dao usmeni nalog Janjiću da se izdaju lokacijske i građevinske dozvole za postavljanje optičkih kablova slovenačkom preduzeću "Nuba invest", iako ono nije imalo neophodnu dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o javnim putevima.

Janjić je prihvatio usmeni nalog Dulića, a Drobnjak je 18. septembra 2009. izdao sporne dozvole iako za to nisu bili ispunjeni neophodni uslovi.

Prema tvrdnjama Tužilaštva, izdavanjem zahtevanih dozvola omogućeno je "Nubi" da pristupi izgradnji optičke mreže kablova na državnim putevima kojima upravljaju "Putevi Srbije" i to na najvažnijim koridorima od Beograda do granice sa Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Makedonijom.

Na taj način, prema rečima tužioca, preduzeće "Nuba invest" je steklo dominaciju nad javnim putevima i njihovoj eksploataciji.

Ono je steklo povlašćeni položaj u odnosu na druge zainteresovane investitore koji su se ministarstvu obraćali sa istim zahtevima.

Dulić, Janjić i Drobnjak terete da su na ovaj način pribavili imovinsku korist u iznosu od preko osam miliona dinara.

Optuženi su za produženo krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora.

Istraga protiv Dulića i ostalih pokrenuta je u septembru 2012. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво