Uhapšen gradonačelnik Zrenjanina

Policija je u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom uhapsila 11 članova organizovane kriminalne grupe osumnjičene za primanje i davanje mita i zloupotrebu službenog položaja. Kao organizator grupe navodi se predsednik opštine Zrenjanin Goran Knežević. Kneževiću određen dvodnevni pritvor.

Uhapšeni su i načelnik Odeljenja za urbanizam SO Zrenjanin Nikola Halas (1953), advokat iz Zrenjanina Đorđe Matić (1961), investitor iz Beograda Bojan Selimović (1946), preduzetnik iz Beograda Branko Savković (1953) i vlasnik agencije za fizičko - tehničko obezbeđenje"Gvozden" iz Novog Sada Uglješa Grgur (1962).

MUP je saopštio i da su uhapšeni i bivši predsednik tenderske komisije SO Zrenjanin Bratislav Tomić (1960) direktor turističke organizacije SO Zrenjanin Milan Milošev (1972), službenici agencije "Gvozden" iz Novog Sada Vladan Racić (1978), Biljana Stajkić (1986) i Marijana Šarenac (1972) službenik agencije "Gvozden" iz Novog Sada.

Ova grupa je osumnjičena da je pod unapred dogovorenim uslovima, izbegavajući propisanu zakonsku proceduru i po znatno nižim cenama od tržišnih dobijala u dugoročni zakup na 99 godina gradsko građevinsko zemljište na najatraktivnijim lokacijama užeg centra na području opštine Zrenjanin.

Oni su te lokacije zatim po znatno višim cenama prodavali drugim pravnim licima, navodi MUP dodajući da je na taj način na najatraktivnijoj lokaciji u centru Zrenjanina koju je obezbedila ova organizovana grupa, izgrađena "OMV" pumpa.

MUP je naveo i da je ta organizovana grupa, izbegavajući zakonske propise i prilagođavajući uslove tendera dodeljivala poslove fizičko-tehničkog obezbeđenja svih javnih manifestacija i skupova, kao i svih objekata za potrebe SO Zrenjanin, agenciji "Gvozden" uz mnogo veću novčanu nadoknadu nego što bi je plaćali kada bi se sprovela propisana zakonska procedura.

Na ovaj način ova kriminalna grupa je ostvarila imovinsku korist u iznosu od preko 3,5 miliona evra, a na štetu budžeta SO Zrenjanin.

Svi osumnjičeni biće privedeni dežurnom istražnom sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Nastavlja se borba protiv kriminala

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je rekao je da je ova akcija započeta u maju, pre njegovog izbora na mesto ministra.

"Nastavićemo ovu akciju borbe protiv kriminala i nećemo gledati ko pripada kojoj političkoj stranci. Za nas nije bitno čiji je ko nego da li ima elemenata krivičnog dela", rekao ja Dačić.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da se hapšenje "na određeni način tiče i građevinske mafije", naglašavajući da su hapšenja u Zrenjaninu "samo početak" daljeg rada policije i "suzbijanja korupcije na svim nivoima".

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da postupa po predmetu grupe uhapšenih za malverzacije sa građevinskim zemljištem, ali da će dodatne informacije biti dostupne nakon podnošenja zahteva za sprovođenje istrage.

Gradski zvaničnici u Zrenjaninu nisu želeli da komentarišu akciju policije. 

Knežević na čelu Zrenjanina od 2000. godine

Goran Knežević je rođen 1957. godine u Banatskom Karlovcu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Zrenjaninu, a ekonomiju je diplomirao na Beogradskom univerzitetu.

Knežević je 2000. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora SO Zrenjanin i na toj funkciji se zadržao do kraja mandata. Na tu funkciju došao je sa mesta direktora preduzeća "SM Turist" iz Zrenjanina.

Nakon toga, u dva navrata je biran za gradonačelnika Zrenjanina.

Najpre je pobedio na neposrednim izborima 2004. godine, a ove godine na tu funkciju su ga izabrali odbornici vladajuće većine.

Na čelu sa Kneževićem lokalna samouprava je od 2006. sklopila sa stranim investitorima više od 20 ugovora o grinfild investicijama, vrednih oko 400 miliona evra.

Na USAID-ovom takmičenju lokalnih samouprava o ostvarenim uslovima za poslovanje  Zrenjanin je 2006. godine osvojio zvanje najatraktivnijeg grada za investiranje u Srbiji.

Knežević je dobitnik i nagrade "Gradonačelnik s vizijom", kao najbolji lider lokalne samouprave u Srbiji za 2007. godinu.

Od početka bavljenja politikom Knežević je član Demokratske stranke. Dugo je bio predsednik Opštinskog odbora u Zrenjaninu, a 2005. izabran je za prvog čoveka vojvođanskih demokrata, odakle je smenjen u junu prošle godine.

Do skoro je bio i član Predsedništva DS-a, a bio je i narodni poslanik u Skupštini Srbije.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво