Читај ми!

Ubici Tijane Jurić 40 godina zatvora

Dragan Đurić osuđen je na 40 godina zatvora zbog ubistva i pokušaja silovanja Tijane Jurić, javlja izveštač RTS-a. Srbija i pravosuđe u Srbiji su pokazali da imaju snage i da moraju biti na strani dece i na strani žrtve, rekao je Tijanin otac Igor Jurić nakon izricanja presude.

Sudsko veće kojem je predsedavala sudija Gordana Kojić jednoglasno je odlučilo da je Dragan Đurić smanjeno uračunljiv, ali ne u bitnoj meri i da je kriv za pokušaj silovanja i teško ubistvo.

Zbog toga mu je za pokušaj silovanja izrečena kazna od 12 godina, a za teško ubistvo od 40 godina, što čini jedinstvenu kaznu od 40 godina, ujedno najveću moguću u domaćem pravosuđu.

Kojićeva je, obrazlažući presudu, detaljno analizirala ceo događaj na osnovu Đurićevog priznanja, istakavši i da je on upotrebljavao silu od prvog kontakta.

Prema njenim rečima, Đurić je radio sve što je hteo i mogao, a njegov umišljaj nije bio usmeren na savladavanje otpora već na lišavanje života, čime je odbačena teza odbrane da je ovde reč o pokušaju silovanja sa smrtnom posledicom.

Kojićeva je takođe rekla da je sudsko veće imalo u vidu sve olakšavajuće okolnosti, ali da one u ovom slučaju nisu mogle imati uticaja na smanjenje kazne.

Takođe je rekla da na donošenje presude odnosno opredeljivanje kazne nije imao uticaj pritisak javnosti, već da se svrha kažnjavanja jedino može ispuniti najstrožom kaznom.

"Svako nasilno oduzimanje života je tragedija, a još veća je kada je reč o ovako mladoj osobi", rekla je Kojićeva.

Đurić je dužan da nadoknadi troškove postupka, a odbrana ima pravo žalbe na presudu.

U kaznu zatvora biće mu uračunato vreme provedeno u pritvoru.

Igor Jurić: Pravosuđe pokazalo da je na strani dece i žrtve

"Pravda nikad neće i ne može biti zadovoljena, ali su Srbija i pravosuđe u Srbiji pokazali da imaju snage i da moraju biti na strani dece i na strani žrtve više nego na strani ubica i na strani zločinaca", ocenio je Tijanin otac Igor Jurić.

Zahvalio je građanima Srbije na podršci koju je dobijao u danima pred izricanje presude.

"Iskreno se nadam i moliću se bogu da se ovo više nikada ne dogodi, da više niko ne doživi ovakvu bol i da nikada više nijedan zločinački um ne pomisli da uradi ovakvo nešto jer, evo, može bar da zaključi kakva će biti kazna", rekao je Jurić.

Njegov advokat Miro Orović rekao je da je ova presuda, kojom je Đurić osuđen na 40 godina zatvora, jedino što su i oni i javnost očekivali.

"Interesovanje javnosti je bilo sasvim normalno i trebalo bi da se zapitamo da je bilo drugačije. Ali, ono što je sve vreme odbrana tvrdila – da je bio pritisak javnosti, sud je danas i u obrazloženju rekao da čvrsto stoji iza svoje odluke i da ni pod kakvim pritiskom nije bio", rekao je Orović.

Dodao je da u ovom postupku nije bilo ničeg spornog, jer je okrivljeni sve priznao, ocenivši da je odbrana "veštački izazvala određenu tenziju" i raspravu u javnosti o "raznoraznim pitanjima na osnovu poluinformacija".

"Ja sam uveren da je ova presuda jedina ispravna i da će ona nakon žalbi, odnosno nakon žalbe odbrane koju, naravno, očekujemo, biti potvrđena i da će ovaj postupak biti pravosnažno okončan na ovaj način na koji je doneta prvostepena odluka", rekao je Orović.

Đurićev advokat Viktor Gostiljac rekao je novinarima nakon izricanja presude da je ovo "prvi čin postupka" i najavio žalbu. "Ovde danas nema iznenađenih. Uprkos svemu i uprkos svima, ja i dalje smatram da tužilaštvo nije dokazalo svoju pravnu kvalifikaciju. Sačekaćemo pismeni otpravak presude i izjaviti žalbu na tu presudu", rekao je Gostiljac.

Petnaestogodišnja Tijana Jurić oteta je i potom ubijena u noći između 25. i 26. jula 2014. godine u blizini sela Bajmoka.

Poslednji put viđena je 25 minuta posle ponoći, nedaleko od Sportskog centra "Rata" u Bajmoku, dok je njeno telo pronađeno dvanaest dana kasnije, 7. avgusta, na zapuštenom smetlištu u okolini Sombora.

Dragan Đurić (34) uhapšen je posle potrage koja je trajala 12 dana. Priznao je zločin i policiji pokazao gde je zakopao telo ubijene devojčice.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво