Saradnja Srbije i SAD na slučaju Egner

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine i američka Kancelarija specijalnih istraga sarađivaće na slučaju Petera Egnera, osumnjičenog da je kao pripadnik Gestapoa odgovoran za zločine počinjene nad Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata u Beogradu.

Tužioci iz Kancelarije specijalnih istraga Ministarstva pravde SAD Mišel Bar, Dejvid Ričards i Džudit Šulman razgovarali su sa srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i njegovim saradnicima koji rade na slučajevima ratnih zločina i genocida u Drugom svetskom ratu.

U SAD je pokrenut postupak za oduzimanje državljanstva Egneru, posle čega će Srbija uputiti molbu za njegovu ekstradiciju američki tužioci.

Na sastanku je dogovorena saradnja na slučaju Petera Egner, ali i razmena informacija u budućim slučajevima od zajedničkog interesa.

Istražni sudija Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu doneo je, u petak, rešenje o sprovođenju istrage protiv Petera Egnera, koji se tereti da je kao pripadnik Gestapoa izvršio krivična dela genocida i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Beograda u periodu od aprila 1941. do oktobra 1944 godine.

U tužbi, podnetoj američkom Okružnom sudu u Sijetlu, Egner, koji je rođen u tadašnjoj Jugoslaviji, tereti se da je učestvovao u ubistvu nekoliko desetina hiljada Jevreja, Roma i političkih disidenata u Srbiji.

Egner se sumnjiči i za genocid, jer je, kao pripadnik Gestapoa, imao nameru da istrebi jednu nacionalnu grupu - Jevreje u Beogradu.

Ministarstvo pravde SAD zatražilo je od Saveznog suda da oduzme američko državljanstvo Egneru zbog zločina počinjenih u Beogradu.

Tužilaštvo za ratne zločine i Kancelarija specijalnih istraga istražuju i krivično gone osumnjičene za ratne zločine, zlocicne protiv čovečnosti i kršenja ljudskih prava, bez obzira na nacionalnu pripadnost i vreme kada su zločini počinjeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво