Suđenje akterima afere "pancir"

Sudsko veće vojnog odeljenja Okruđnog suda u Beogradu odlučilo da postupak prema Miletu Dragiću bude razdvojen od suđenja ostalim optuženima u takozavnoj aferi "pancir". Sudsko veće je usvojilo predlog Dragićevih branilaca i odlučilo da, zbog stvarne, mesne i funkcionalne nenadležnosti tog suda, predmet bude izdvojen i ustupljen Opštinskom sudu u Zrenjaninu.

Predsedavajući Sudskog veća sudija Dragan Mirković objasnio je novinarima u beogradskoj Palati pravde, da Vojno odeljenje nije funkcionalno nadležno pošto Dragić nije vojno lice.

Prema njegovim rečima, Okružni sud nije stvarno nadležan jer je za delo pokušaja prevare za koje se tereti Dragić zaprećena kazna dve do deset godina zatvora, a Zakon o uređenju sudova pripisuje da su takva dela u nadležnosti opštinskih sudova.

Dragićevi advokati zahtevali su pre početka suđenja Dragiću i bivšem ministru odbrane Prvoslavu Daviniću, optuženima u aferi "pancir", da se postupak protiv njihovog klijenta razdvoji i da mu se sudi pred Opštinskim sudu u Zrenjaninu.

Prema njihovoj oceni Vojno odeljenje Okružnog suda u Beogradu nenadležno "stvarno, mesno i funkcionalno" da sudi Dragiću.

Davinić i Dragić su optuženi za zloupotrebe u nabavci vojne opreme u aferi poznatoj kao "pancir".

Optuženi su i general u penziji i bivši pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Milun Kokanović i pukovnik Jovica Vučković, bivši načelnik Odeljenja za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske SCG Jovica Vučković.

Spornim ugovorom, između ostalog, bila je predviđena nabavka 69.000 šlemova i više od 60.000 pancirnih prsluka za vojsku koja je tada imala 28.000 vojnika, a procenjivalo se da bi država zbog neosnovano povećanih cena bila oštećena za 176 miliona evra.

Aferu je u avgustu 2005. godine otvorio tadašnji ministar finansija Mlađan Dinkić, koji je optužio Davinića i Dragića za sklapanje štetnog ugovora u vrednosti od 300 miliona evra o nabavci velike količine vojne opreme.

Davinić je podneo ostavku 8. septembra 2005. godine, pošto su predsednik Srbije Boris Tadić i tadašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica pozvali na smenjivanje Davinića.

Optuženi će se braniti sa slobode, a spočetak suđenja Daviniću, Kokanoivću i Vučkoviću odložen je za sutra u u Palati pravde.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво