Kapetan Dragan pred izručenjem Hrvatskoj

Optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, mogao bi uskoro biti izručen Hrvatskoj pošto je australijski Vrhovni sud odbacio njegovu žalbu.

Kako javlja australijski Ej-Bi-Si njuz Dragan Vasiljković će uskoro biti izručen Hrvatskoj, osim u slučaju ako ne interveniše Australijska vlada, prenosi Tanjug.

Australijska vlada odlučila je 2012. godine da izruči kapetana Dragana, ali su njegovi advokati uspeli da prolongiraju izručenje pravnim sredstvima od kojih je poslednje bilo žalba Vrhovnom sudu.

Advokati su tvrdili da su u ovom procesu počinjene proceduralne pogreške i prekršeni neki delovi Ženevskih konvencija.

To je bila poslednja sudska instanca koja je preostala Vasiljkoviću, a jedina stvar koja bi sada mogla sprečiti njegovo izručenje je eventualna odluka australijskog ministra pravosuđa Mićaela Kenana.

Hina podseća da je Vasiljković uhapšen u Pertu 2006. godine i nalazi se u zatvoru od te godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Australijska vlada je u novembru 2012. donela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtev za izručenjem koji je podnet 2005. godine.

Vasiljković je 2013. prolongirao izručenje Hrvatskoj pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Tu odluku je, međutim, poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vreme kada je bio paravojni komandant u Krajini 1991. i 1992. godine.

Po optužnici koju je objavilo Tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво