Kapetan Dragan pred izručenjem Hrvatskoj

Optuženi za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, mogao bi uskoro biti izručen Hrvatskoj pošto je australijski Vrhovni sud odbacio njegovu žalbu.

Kako javlja australijski Ej-Bi-Si njuz Dragan Vasiljković će uskoro biti izručen Hrvatskoj, osim u slučaju ako ne interveniše Australijska vlada, prenosi Tanjug.

Australijska vlada odlučila je 2012. godine da izruči kapetana Dragana, ali su njegovi advokati uspeli da prolongiraju izručenje pravnim sredstvima od kojih je poslednje bilo žalba Vrhovnom sudu.

Advokati su tvrdili da su u ovom procesu počinjene proceduralne pogreške i prekršeni neki delovi Ženevskih konvencija.

To je bila poslednja sudska instanca koja je preostala Vasiljkoviću, a jedina stvar koja bi sada mogla sprečiti njegovo izručenje je eventualna odluka australijskog ministra pravosuđa Mićaela Kenana.

Hina podseća da je Vasiljković uhapšen u Pertu 2006. godine i nalazi se u zatvoru od te godine, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010. nakon kojeg je na osnovu odluke Vrhovnog suda ponovo uhapšen.

Australijska vlada je u novembru 2012. donela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i pokušaja odbrane da ospori hrvatski zahtev za izručenjem koji je podnet 2005. godine.

Vasiljković je 2013. prolongirao izručenje Hrvatskoj pošto je sudija australijskog suda prihvatio njegovu žalbu kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Tu odluku je, međutim, poništio savezni sud.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vreme kada je bio paravojni komandant u Krajini 1991. i 1992. godine.

Po optužnici koju je objavilo Tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

broj komentara 21 pošalji komentar
(subota, 16. maj 2015, 21:08) - anonymous [neregistrovani]

@pitam sada sve srpske "rodoljube"

Ja kao Srpski rodoljub mogu da ti kazem da ce se Srbija braniti od bilo koga ako budemo morali...a Svetskim silama koje su nas upropastile zelim istu sudbinu,a ne brinem se sticice ih karma kad tad.

(subota, 16. maj 2015, 20:45) - anonymous [neregistrovani]

pitam sada sve srpske "rodoljube"

da li se isplati ideologija protivljenja velikim silama ili biti sa njima.Slušati ovakve ljude kao, Arkan, Šešelj kapetan Dragan, Slobo i slični su nas doveli do propasti rasejanja i siromaštva, propadoše nam 2 generacije u ovom haosu koje su skuvali svojom neupućenošću i vođenjem naroda u sukob sa svima. Neka ga isporuče trebao je pre znati šta radi...Srpstvo se brani radom, znajem, poštenjem, strpljenjem i dobrom politikom sa svima u komšiluku i svetu,

(petak, 15. maj 2015, 17:10) - anonymous [neregistrovani]

on je došao u Jugoslaviju

u pokušaju da odbrani zemlju od ovoga što je doživela

(petak, 15. maj 2015, 15:34) - anonymous [neregistrovani]

Re: godine 1991

On nije '91 dosao u Hrvatsku, nego u jednu federalnu jedinicu Jugoslavije!

(petak, 15. maj 2015, 15:13) - ranko [neregistrovani]

zlocin

Narodi ne smeju biti taoci pojedinaca, ako je netko pocinio zlocin za to treba odgovarati. Bez obzira tko je pocinio zlocin hrvat, musliman, srbin s njim u zatvor.

(petak, 15. maj 2015, 14:57) - anonymous [neregistrovani]

"Prijateljstva" ne postoje u - politici, vec....

......samo "interesi" - postoje!

(petak, 15. maj 2015, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Dvolicnost

Vasiljkovica ce da izruce Hrvatskoj, a ove ratne zlocince, Tacija Cekua i dr.sa KiM koji su malo, malo hapseni prema Srpskim i INTERPOL-ovim poternicama, malo zadrze i puste. Koliki nivo dvolicnosti, neverovatno! I mi hocemo sa takvima dalje u EU itd. Zaista ce bilo koja vlast bila u Srbiji tesko da ubedi gradjane da treba pristupiti EU...

(petak, 15. maj 2015, 14:44) - ...bez igde ikoga! [neregistrovani]

Gde su sad srpski prijatelji,

o kojima politicari trube!

(petak, 15. maj 2015, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

Odgovor Ankici

Draga Ankice, zasto mislis da ce mu se suditi pravedno u Zagrebu? Seselj je dobrovoljno otisao u Hag I 12 godina lezao u zatvoru bez ikakve optuzbe. Dragan ce sigurno biti zlostavljan u zatvoru a mozda I ubijen. Ako ode u Zagreb nikada dok je ziv nece izaci iz zatvora, bez obzira da li je kriv Ili nevin. Njemu se ne sudi za zlocine koje je (mozda) pocinio. Njemu se sudi kao primer drugima. To se desava u Hagu.

(petak, 15. maj 2015, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

Srbija nece nista da ucini.....

pa pogledajte u zadnje vreme koliko majki I oceva trazi da se razrjese slucajevi nestanka I ubistva djece I odrastlih.....sta je Srbija ucinila.....nista....suti li se suti....zar mislite da ce sada nesto da ucini....sumnjam....pa Seselj je otisao dobrovoljno u Hag I ceka preko 12 g. na presudu I prave problem od toga a Srbija suti I nije ulozila zalbu....nece nicim da stiti svoje ....I kako netko napisa u komentarima I tko ce ikada stati I boriti se za zemlju...sumnjam.....