Još dva člana "Gnjilanske grupe" negirala krivicu

Braća Samet i Faton Hajdari iz takozvane Gnjilanske grupe OVK odbacili na suđenju u Beogradu navode optužnice koja ih tereti za mučenje i svirepa ubistva civila na Kosovu 1999. godine.

Optuženi pripadnici "Gnjilanske grupe" Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Samet Hajdari i Faton Hajdari odbacili su navode optužnice koja ih tereti za mučenje i svirepa ubistva civila na Kosovu 1999. godine.

"Ne priznajem da sam to uradio. U tom periodu nisam bio u Gnjilanu i sve što piše u optužnici izmislio je svedok saradnik (Božur 50)", rekao je Samet Hajdari (29) izjašnjavajući se o navodima optužnice.

Njemu su, pošto je nepismen, usmeno predočeni navodi optužnice koji ga terete za ubistvo 13 romskih civila u naselju Bela zemlja, prisiljavanje oca i ćerke koji su bili zatvoreni u internatu u Gnjilanu na polni odnos, silovanje dve žene i maltretiranje više osoba.

"Ne znam da napišem ništa osim imena. Ne znam ni da čitam", rekao je optuženi, dodajući da je potpisao iskaze u policiji i kod istražnog sudije, ali da ne zna šta tamo piše niti o čemu se radi.

I njegov rođeni brat Faton Hajdari (27) negirao je navode optužnice, navodeći da se ne oseća krivim i da želi da se brani ćutanjem.

Hajdari je rekao da ne prihvata izjavu koju je dao u policiji nakon hapšenja, navodeći da je to učinio pod pritiskom i pretnjama kao i to da su ga na putu od Niša do Beograda batinama terali da kaže ono što, kako je danas istakao, nije istina.

Krivicu za zatvaranja, pljačkanje, mučenje, zlostavljanje, silovanje i svirepa ubistva civila srpske i drugih nealbanskih nacionalnosti, kao i Albanaca, na teritoriji opštine Gnjilane odbacio je u petak i Aguš Memiši.

Za zločine u opštini Gnjilane od juna do kraja decembra 1999. godine optuženo je 17 pripadnika nekadašnje OVK, od kojih su osmorica u bekstvu i kojima će se suditi u odsustvu, dok će se devetorici suditi u Beogradu.

Pripadnici "Gnjilanske grupe" su optuženi da su svirepo ubili najmanje 80 civila, dok su najmanje 153 osobe fizički zlostavljali i mučili.

Optužnica ima 24 tačke i u njoj su navedena imena žrtava i imena 34 osobe koje se i danas vode kao nestale i o čijoj se sudbini ništa ne zna.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи